Bár sokan gondolják, hogy a tavaszi nagytakarítás idejétmúlt dolog, a kórokozók sajnos még mindig nem mentek ki a divatból. Továbbra is jelen vannak, és egyre szaporodnak kedvenc telelőhelyükön, a fürdőszobánkban.

"Manapság az emberek csak ritkán tudnak időt szakítani az alapos takarításra" - nyilatkozta Donna Duberg, a St. Louis Egyetem klinikai laboráns tanársegédje. "De még ha nem is szánjuk rá magunkat, hogy a télen felhalmozódott kórokozókat kiirtsuk a függönyökből és ágyneműhuzatokból, van egy-két fontos dolog, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk annak érdekében, hogy legalább a fürdőszobánkat baktériummentessé varázsolhassuk."

 

tavaszi_nagytakaritas

  • Ne vigyük túlzásba! Ne használjunk sokféle tisztítószert egyszerre és a meglévőket is hígítsuk fel, a tisztítószerekből felszabaduló gázok ugyanis károsíthatják a tüdőnket. Fontos továbbá, hogy nyitott ablak és a szellőztetőrendszer bekapcsolása mellett takarítsunk, így ugyanis elkerülhetjük a káros gázok belélegzését. "Ezek az anyagok erősen rákkeltőek, valamint a belső elválasztást és az idegrendszert is károsan befolyásolhatják" - mondta Duberg.
  • Ne hanyagoljuk el otthonunkat! Ha rendszeresen letöröljük a látható port és elvégezzük az egyéb alap takarítási feladatokat, akkor a tavaszi nagytakarítás során már csak a baktériumok melegágyának számító penész- és vízkőfoltokat, valamint szappanlerakódásokat kell eltávolítanunk.
  • Olvassuk el a használati utasítást! Figyelmesen olvassuk el a tisztítószerek használati útmutatóját, és kövessük a gyártók ajánlásait, így megtudhatjuk a hígítási arányokat és azt, hogy milyen sokáig kell egy-egy terméknek a tisztítandó felületen maradnia.
  • Legyünk elővigyázatosak! Ha beteg van a családban, takarítsuk le gyakrabban a különböző felületeket. Ilyenkor kéztörlésre inkább papírtörlőt és ne törölközőt használjunk, hogy elkerüljük a baktériumok terjedését. A fogkeféket szárítsuk ki és zárjuk el. "Amikor felhajtott ülőkével húzzuk le a vécét, többmillió kórokozó kerül ki a levegőbe egyszerre, ami akár a fogkefénken is landolhat" - figyelmezetett a szakember.
  • Körültekintően használjuk a fertőtlenítőket. Bár az erős fertőtlenítők rendkívül hatékonyak a kórokozók ellen, kisgyerekek és állatok mellett csak nagyon óvatosan alkalmazzuk őket. Használjunk 10 százalékos fehérítő-oldatot, amit forró szappanos vízzel mossunk le a használatot követően.
  • Próbálkozzunk ecettel! Az ecet is rendkívül hatékony felülettisztító: az ecetet egy a kilenchez arányban hígítva természetes, biztonságos, és olcsó tisztítószert kaphatunk. Az ecet ezen kívül hígítatlanul és szódabikarbónával keverve segíthet eltávolítani az odaszáradt szappanlerakódásokat is. "Minél kevesebb tisztítószert használunk, annál jobb, az ecet pedig rendkívül biztonságos és hatékony alternatívája lehet ezeknek a szereknek.

Forrás: medipress