Eddig megtekintve: %hit%  
kaja
hozzávalók
alt alt alt
alt
  • 2 db 8 cm-es formához
  • Mákos piskótalap:
  • 3 tojás
  • 60 g nádcukor
  • 30 g darált mák
  • 30 g liszt
  • Vaníliakrém:
  • 4 sárgája
  • 50 g nádcukor
  • 250 ml tej
  • 1 rúd vanília
  • 3 db lapzselatin
  • + 125 g habbá vert tejszín
  • Ribizlizselé:
  • 100 g ribizli
  • 50+50 ml víz
  • 1 ek rózsavíz
  • 50 g nádcukor
  • 1 púpos tk keményítő
alt
alt alt alt
elkészítés
alt alt alt
alt Egy nagyobb tepsit készítünk elő a piskótához. Akkorát válasszunk, aminek a mérete elegendő lesz 6 db piskótakorong kiszúrásához. (Sütőpapírral béleljük ki!)
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. A maradék cukrot a sárgájával verjük habosra. A felvert fehérjehabba forgatjuk a sárgáját, majd hozzáadjuk a liszt és mák keverékét is. Vékony lapot kenünk belőle. Előmelegített, 180°C-os sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt 6 db korongot szaggatunk belőle (a desszertgyűrűvel).
A vanília krémhez a tejet a cukorral és a vanília magjaival felfőzzük. Egy kisebb tálkában a tojásokat egy kevés meleg tejjel elhabarjuk, majd a tejes masszához csurgatjuk, kis lángon felfőzzük. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk öt percre, majd a vízből kivéve kinyomkodjuk a felesleges vizet belőle és a meleg vaníliakrémbe tesszük. Jól elkeverjük és kihűtjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük. Végül a felvert tejszínnel lazítjuk.
A ribizlit a cukorral, 50 ml vízzel felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, rózsavízzel ízesítjük. (Egy evőkanálnyinál ne tegyünk bele többet, mert nagyon intenzív íze van!) 50 ml vizet csomómentesre keverünk egy teáskanálnyi keményítővel, majd hozzáadjuk a ribizlipüréhez. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Az összeállításhoz két desszertgyűrűre vagy két darab nagy fánkszaggatóra lesz szükségünk. A gyűrűbe egy vastag fóliacsíkot teszünk, ez megkönnyíti a formából való kiszedést. A formát egy kisebb tálcára, deszkára helyezzük (megkönnyíti a betöltött sütemény mozgatását), majd betöltjük. (Piskóta, ribizlizselé, vaníliakrém stb.) Fagyasztóba tesszük dermedni (vagy hűtőbe). A díszítés előtt mindenképp érdemes betenni a fagyasztóba, mert úgy kevésbé színezi meg a ribizlizselé a krémünket. A megmaradt vaníliás krémmel körbekenjük, friss ribizlivel díszítjük.
alt
alt alt alt
ételről
alt alt alt
alt Desszertgyűrű híján egy nagyobb tortaként is elkészülhet. Ez esetben a tortaforma méretének megfelelően számoljuk át a hozzávalók arányát! alt
alt alt alt

A recept beküldőjének Neve: makka