Eddig megtekintve: %hit%  
kaja
hozzávalók
alt alt alt
alt
  • Karikához - 24 cm
  • 5 tojás (szétválasztva)
  • 100 g liszt
  • 70 g fruktóz (100 g cukor)
  • 20 g kakaópor
  • Piskótatekercshez - 24x29 cm
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • 48 g liszt
  • 28 g fruktóz (40 g cukor)
  • Meggykrémhez
  • 150 g meggy
  • 1 ek fruktóz (1 púpos ek cukor)
  • 3 ek víz
  • 1 ek keményítő
  • Gesztenyekrémhez
  • 500 g gesztenyemassza
  • 2 ek fruktóz (3 ek porcukor)
  • 400 ml tejszín
  • 1 csomag zselatinfix
  • rum ízlés szerint
  • Díszítéshez
  • kb. 100 g gesztenyemassza
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek fruktóz (1 púpos ek cukor)
  • A csokoládé díszekhez kb. 50 g étcsokoládé
  • kevés olaj
alt
alt alt alt
elkészítés
alt alt alt
alt Először a piskótakarikát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habbá verni. Amikor már elkezdett habosodni, hozzáadjuk a fruktóz (cukor) egyharmadát. Kemény habot verünk belőle. Ezután egy másik tálba kihabosítjuk a sárgáját a maradék fruktózzal (cukorral). A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Tortakarikába öntjük és előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig sütjük. Lisztezett deszkára borítjuk (így kiegyenesíthetjük a tetejét) és kihűtjük.
Ezután hasonló módon elkészítjük a piskótatekercs masszáját. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, úgy, hogy kb. 24x29 cm-es téglalapot kapjunk. Előmelegített, 180°C-os sütőben 7-10 perc alatt kisütjük. Még melegen feltekerjük, kicsit meghajlítjuk és így hagyjuk kihűlni.
Amíg a tekercsünk hűl, elkészítjük a meggykrémet. A magozott meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a 3 evőkanálnyi vizet és a fruktózzal (cukorral) ízesítjük. Felfőzzük, majd botmixerrel enyhén összetörjük. Egy kis tálkába teszünk egy evőkanálnyi keményítőt és csomómentesre keverjük néhány kanálnyi meggylével. Hozzácsurgatjuk a meggyhez, felfőzzük és kihűtjük.
Ha a piskótakarikánk kihűlt, kétfelé vágjuk. Az egyik felét a tortakarika aljába tesszük.
A kihűlt tekercset a hosszabbik oldalánál kettévágjuk. A meggykrémet eloszlatjuk mindkét piskótán és újból feltekerjük.
A gesztenyés krémhez a gesztenyét rummal és fruktózzal (cukorral) ízesítjük, robotgéppel kicsit összedolgozzuk. Egy másik tálban a tejszínt elkezdjük felverni, s folyamatos keverés közben hozzáadjuk a zselatinfixet. A felvert tejszínt apránként hozzákeverjük a gesztenyés masszához.
A gesztenyekrémből egy keveset kenünk a piskótakarinkánk (ami a tortaformában van) aljára. Ezután a piskótatekercseket, enyhén meghajlítva beletesszük. (Egy kört formázunk belőlük) A maradék gesztenyés krémet eloszlatjuk a tortaformában, végül a kakaós piskótával lezárjuk. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap a díszítéshez szánt tejszínt egy kevés fruktózzal (cukorral) felverjük, majd ezzel kenjük körbe a tortát. Tejszínhabbal, gesztenyegolyókkal és csokidíszekkel dekoráljuk.
(A csokoládédíszekhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, egy kevés olajjal hígítjuk majd erős műanyagfóliából készített zsákba öntjük. Az előzőleg megrajzolt sablont sütőpapír alá helyezzük, majd csokoládéval "megrajzoljuk". Hűtőbe tesszük dermedni.)
alt
alt alt alt
ételről
alt alt alt
alt A hosszú leírás ellenére egyszerű, de nagyszerű tortáról van szó. Nagy sikere volt a családban. alt
alt alt alt

A recept beküldőjének Neve: makka