Eddig megtekintve: %hit%  
kaja
hozzávalók
alt alt alt
alt
  • Gombás töltelék:
  • 250 g gomba
  • fél fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • majoranna
  • petrezselyem
  • bors
  • egy tk. tejföl
  • ~600 g házi vajas tészta (vagy bolti leveles)
  • + tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére
alt
alt alt alt
elkészítés
alt alt alt
alt Először elkészítjük a tölteléket. A felaprított hagymát egy kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymával, petrezselyemmel és majorannával ízesítjük. Miután a gomba levet eresztett, pár percig még tovább főzzük. Végül botmixerrel pépesítjük és egy kevés tejföllel ízesítjük. (Ez utóbbi ki is hagyható.) Félretesszük hűlni.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. A tölteléket habzsákba töltjük és a tészta szélére húzunk egy csíkot. A tésztát felhajtjuk, a hajtás mentén vékonyan tojással lekenjük a tésztát. Hajtunk rajta még egyet, majd levágjuk a betöltött részt. Ugyanígy folytatjuk, míg a kinyújtott tészta el nem fogy. Az ujjnyi tekercseket lekenjük tojással, szezámmaggal megszórjuk, majd kb. 3 cm-es darabokra felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk, majd előmelegített, 230-250°C-os sütőben sütni kezdjük. Miután a tészta megkérgesedett csökkentjük a hőfokot. Kb. 15 perc alatt sül készre.
alt
alt alt alt
ételről
alt alt alt
alt A töltelékek variációja végtelen. Lehet kolbászkrémes, spenótos, sajtos, káposztás vagy épp gombás...
Érdemes házi vajas tésztából készíteni, mert úgy még finomabb!
alt
alt alt alt

A recept beküldőjének Neve: makka