Nagyon finom, tartalmas téli leves. Melegítsd át vele a lelked is!

 

gulyas_leves

 

Hozzávalók:

0,5 kg sertéshús (marhahús)

1 kg burgonya

3 fej v.hagyma

3-4 ek. olaj

2 közepes s.répa

1 zöldség

1 kisebb zellergumó

Só, bors őrölt kömény, éltelízes-tő

1 zöldpaprika

1 paradicsom

1 ek. őrölt p.paprika

3-4 gerezd fokhagyma

Csipetkéhez: 1 tojás+liszt+só

 

Pörkölt alapot készítünk:

Húst kis kockákra vágjuk, a hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Gyorsan felöntjük egy kevés vízzel, különben könnyen megég a pirospaprika… Puhára pároljuk, majd sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a köményt. Egy jó ideig pároljuk fedő alatt.

A krumplit megpucoljuk és nagyjából akkora méretűre daraboljuk, mint ahogy a húst is daraboltuk. Ha a hús félig megpuhult, a pörköltalaphoz adjuk a krumplit. Ha a krumpli „üvegesedni” kezd, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot. Felöntjük 1,5-2,5 liter vízzel. Sózzuk, ha szükséges. Az utolsó percekben elkészítjük a csipetkét és kiskanállal a levesbe szaggatjuk.

 

 

Tanács:

  • Ügyeljünk a pörköltalap készítése közben, hogy a paprika ne égjen le, ezért gyorsan öntsük fel vízzel.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

(Forrás: „Györgyi mama” alias Prohászka Sándorné)