palocleves

 

Hozzávalók:

0,5 kg hús (lapocka)

1 nagy v.hagyma

3 ek. olaj

1 ek. p.paprika

3 gerezd fokhagyma

4 közepes burgonya

30 dkg zöldbab

2 dl tejföl

1 ek.liszt

mokkás kanál őrölt kömény

1 babérlevél

fél citrom leve

 

Elkészítés:

A húst megmossuk és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk.

Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1 és fél liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük. A vizet pótolgatjuk, ha szükséges.

Ha már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a zöldbabot, majd kb. 10 perc múlva a burgonyát. Mindent puhára főzünk és még egyszer ízesítünk, ha szükséges.

A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Kevés citromlével ízesítjük a levest,de csak óvatosan!

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

(Forrás: „Györgyi mama” alias Prohászka Sándorné)