A bableves főzés alapszabálya, hogy előző este be kell áztatni a babot! ;-)

 

 bableves

 

Hozzávalók:

4 marék bab

20 dkg füstölt karaj vagy füstölt kolbász

2 nagyobb sárgarépa

2 nagyobb zöldség

8 gerezd fokhagyma!

1 db paprika

1 db paradicsom

3-4 krumpli

Rántáshoz: olaj és liszt

Őrölt pirospaprika

 

Az előző este beáztatott szárazbabot és a füstölt karajt feltesszük főni. Majd megpucoljuk a zöldségeket, karikára vágjuk és hozzáadjuk a bab és karaj mellé. Sokáig kell főzni, minimum két órán keresztül, de legalább addig amíg a bab héja meg nem reped!

Ekkor rántást készítünk. A rántást okosan úgy kell elkészíteni, hogy kevés olajhoz serpenyőben teszünk lisztet, majd csomómentesre keverjük. Ezt hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ha kihűlt őrölt pirospaprikát keverünk hozzá és vízzel felöntjük.

 

Megjegyzés:

  • Ha megvárjuk, hogy szépen kihűljön a rántás és utána keverjük hozzá a pirospaprikát és vizet, majd így megy a levesbe, nem lesz csomós az ételünk!

Jó étvágyat kívánok!

 

(Forrás: „Györgyi mama” alias Prohászka Sándorné)