husleves_kep

 

A húsleves a legegyszerűbb és legfinomabb levesek egyike! A vasárnapi ebéd elengedhetetlen része!

Kitűnően alkalmazható megfázásra és lélekerősítésre, hisz egy jó családi ebéd, nemcsak a testet, de lelket is gyógyít!

Immunerősítő hatását a rengeteg zöldségből beleoldódó vitaminnak és ásványi anyagoknak köszönheti! Próbáljuk ki, érdemes! Alaprecept!

 

Hozzávalók:

4 pulykanyak

vagy 4 szelet csontos karaj

(lényeg, hogy csontos hús legyen)

6 sárgarépa

3 fehérrépa

1 karalábé

1 zeller

1 vöröshagyma

2-3 krumpli

1 paprika

1 paradicsom

1 fej fokhagyma (ezt más 1-2 gerezddel oldja meg, a mi családunk ennyivel főzi)

2 kk. őrölt kömény

Só, bors, ételízesítő

 

A húst alaposan átmossuk, majd feltesszük hideg vízben főni. Közben megpucoljuk a zöldségeket. Ezeket is beletesszük a fazékba a hús mellé. Ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint ételízesítővel. A keletkező habot folyamatosan szedjük le.

Főzzük végig alacsony lángon, gyöngyözve min. 3 órán keresztül. Ha kész, szűrjük át nagyon kislyukú szűrőn. Majd főzzük ki a tésztát is. (cérnametéltet vagy csigatésztát, ki mit szeret… nálunk a csigatészta a favorit)

Külön tálaljuk a levest, a tésztát és a zöldségeket. Jénai edényben látszik a gyönyörű, szép sárga színe!

 

Praktikák:

  • Az ízesítésre figyeljünk nagyon oda, ugyanis ha elsózzuk, azon már nem tudunk segíteni, pótolni viszont mindig lehet a fűszereket.
  • Hab leszedésre azért van szükség, mert különben bezavarosodna a levesünk
  • A rengeteg répától lesz gyönyörű sárgaszínű a levesünk.
  • A hosszú időn át tartó főzéstől lesz nagyon finom a leves, ugyanis a zöldségek teljesen „belefőnek” a levesbe.
  • A fokhagyma és őrölt kömény adja meg levesünk különleges ízét.
  • A maradékot érdemes lefagyasztani, mert sok ételhez fel tudjuk használni alapléként! A maradék is igazi kincs!!!!