A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E vitaminban , folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély.

 

Hozzávalók:

1 csomag spárga (most csináltam először zöldből, de nagyon finom ebből is!)

200 ml főzőtejszín

húsleves alaplé vagy kocka

só, szerecsendió

2 nagy sárgarépa

margarin

 

spargakremleves

 

Elkészítése:

Alaposan megmosom a spárgat, majd levágom a tetejét és félreteszem. Az alsó fás részét is levágom és kidobom, a középső részt megpucolom és feldarabolom majd a margarinnal és a 2 db megpucolt sárgarépával megpárolom. Ha kész akkor egy műanyag tálba átöntöm és összepürésítem. A lábásba teszek egy kevés (kb 2 dl) húsleves alaplevet, miközben melegszik az alaplevunk, szűrő segítségével átpasszírozom a spárgapépet és hozzáadom a felső részét a spárgának, amit az elején feltettünk. (Ez annyira zsenge, hogy nem kell neki sok idő míg megpuhul.)

Mire eljut a forrásig, elvileg végeztünk a paszsírozással, majd jöhet a tejszín, ízlés szerint só és egy csipet szerecsendió. 10 percig főzzünk és található.

 

A receptet beküldte Tusnadi Nikolett.