Gabojsza Konyhájában bukkantunk rá erre a szívet-lelket (gyomrot) melengető levesre.

Francia hagymaleves - hozzávalók 4 főre

8-10 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál libazsír
2 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
1 liter húsleves
1 dl száraz fehér bor
ízlés szerint só
2-3 szál friss kakukkfű
a tálaláshoz pirítós kenyér és jól olvadó reszelt sajt (nálam most érett chedar)

 

francia_hagymalevesFrancia hagymaleveles elkészítése

A hagymákat megtisztítom és vékonyan felszeletelem.

Egy fazékban felolvasztom a libazsírt, ráteszem a felszeletelt hagymát, megsózom (így könnyebben puhul) és kevergetve, takaréklángon vagy 40 percig párolom, míg aranybarna lesz, kiadja az összes levét, az elfő és végül a hagyma zsírjára sül. Ha már puha és aranybarna, tekerek rá borsot, megszórom a kakukkfű levélkékkel és hozzáöntöm a bort is. Rászórom a keményítőt, kicsit átkeverem, majd felöntöm a húslevessel és összeforralom.

Közben elkészítem a pirítós kenyeret, bőségesen megszórom reszelt sajttal, majd grill alatt ráolvasztom azt a kenyérre. A forró levest csészékbe szedem, a sajtos pirítóssal tálalom.