Eddig megtekintve: %hit%  
kaja
hozzávalók
alt alt alt
alt Hozzávalók
  • 2 szelet lazacfilé
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál száraz fehérbor
A morzsához
  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál kenyérmorzsa
  • 1 evőkanál finomra tört dió
  • csipet só
  • frissen őrölt bors
A vajbab püréhez
  • 20 dkg vajbab
  • kb 1 dl tejszín
  • kb 5 dkg camembert
alt
alt alt alt
elkészítés
alt alt alt
alt 1. A lazacot előkészítjük. Egy serpenyőben 2 dkg vajat és 2 evőkanál olajat hevítünk. Beletesszük a serpenyőbe a lazacot, 2 percig sütjük az egyik oldalát és 1,5 percig a másikat (hogy kifehéredjen a hús, de nem szabad túlsütni). Sütés közben sózzuk mindkét oldalát. Mikor már majdnem elkészült, beleöntjük a bort a serpenyőbe és 1 perc után lehúzzuk a tűzről. Egy sütőtálra helyezzük és hagyjuk pihenni.

2. A morzsához először 4 dkg vajat hevítünk egy serpenyőben, majd beletesszük a morzsát és kissé átpirítjuk. Hozzáadjuk a diót és sózzuk ízlés szerint. Akkor jó, ha fakanállal megnyomjuk és összeáll. Ha nem áll össze, adjunk egy kis vajat hozzá, ha túl vajas, akkor még egy kis morzsát. Amikor már kissé kihűlt a morzsa, a lazacszeletre helyezzük és óvatosan rányomkodjuk. Grill (vagy 220 fok) fokozaton 3-4 percig sütőbe tesszük a lazacot.

3. A vajbabot forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrve egy botmixer segítségével pürésítjük. Amíg még meleg, adunk hozzá camembert sajtot és a tejszínt. Tovább pürésítjük, hogy krémes állagú legyen. (A tejszínt óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen a pürénk.)

4. Végül a lazac szelet mellé helyezzük a pürét, petrezselyem levéllel díszítjük.
alt
alt alt alt
ételről
alt alt alt
alt A családom nagyon szereti a lazacot, ezért gyakran szerepel az étlapunkon. Különösen ezt a receptet szeretem, mert gyorsan és könnyen el lehet készíteni, mégis különleges fogás. alt
alt alt alt

A recept beküldőjének Neve: Erzsike