Eddig megtekintve: %hit%  
szolos_dios_turogomboc
hozzávalók
alt alt alt
alt Túrógombóc hozzávalói
  • 1/2 kg túró
  • 1 nagyobb fürt szőlő
  • 3 tojás
  • 5 ek cukor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 5 ek. Búzadara
  • 5 ek. zsemlemorzsa
  • 10 dkg dió
  • 1 citrom héja
Vaniliás bormártás hozzávalói
  • 2 dl zamatos fehér bor
  • 3 ek főzős vanília puding por
  • 5 ek cukor
  • 1 kk vanília kivonat
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 fürt szőlő
alt
alt alt alt
elkészítés
alt alt alt
alt A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Egy részét beletöltjük majd a gombócokba a másik fele pedig megy a bormártásba.
A túrót villával áttörjük, hogy krémes állagú legyen. A tojásos sárgáját szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A túróhoz adjuk a tojás sárgáját, cukrot, csipet sót, búzadarát,olvasztott vajat , a citrom héjat , a dió felét ledarálva és a végén nagy mozdulatokkal belekeverjük a tojások habbá vert fehérjét. A dió másik feléből készül a grillázs.
Hagyjuk pihenni 20 percet, addig felrakjuk forrni a gombócok kifőzéséhez a vizet.
Vizes kézzel gombócokat formálunk és belenyomunk 1-2 szem szőlőt is.
Enyhén lobógó vízbe dobjuk és miután feljöttek a felszínre még 5 percig főzzük.
Vaníliás bormártással és diógrillázzsal tálaljuk.

Vaníliás bormártás készítése

A bort lábosban felforraljuk, belekeverjük a pudingport és a cukrot. Ha feloldódott, akkor hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk a szőlőszemekkel.

Dió grillázs készítése

5 dkg vajat serpenyőben felhevítünk, megszórjuk 5 dkg cukorral. Amikor felolvad a cukor és elkezd sárgulni, akkor rászórjuk az 5 dkg durvára tört diót. Kevergetve addig pirítjuk amíg világosbarna színe lesz. Egy hideg tálra terítjük és kihűlés után a megmerevedett grillázst lapokat ( tömböket)összetörjük.
alt
alt alt alt
ételről
alt alt alt
alt Szüret idején a klasszikus túrógombóc ínyenc változatával bárkit levehetünk a lábáról. alt
alt alt alt

A recept beküldőjének Neve: magnes.dora