Mák-imádóknak ajánlom, hiszen nem is áll másból, csak mák és alma… A mákos pite tésztája a mák és a töltelék az alma. Arra kell figyelni a készítés közben, hogy mivel nem lesz sütve, a nedvesség tartalma nem fog csökkenni. Vagyis, amilyen az összetevők víztartalma az összerakáskor, olyan lesz az állaga tálaláskor. Első készítéskor nekem túl nedves volt, és nem volt annyira gusztusos.

 

Hozzávalók

3 db 19x19 cm-es gyümölcslap

 

a mákréteghez:

20 dkg mák

15 dkg méz

1 citrom reszelt héja

1 kávéskanál vanília por (vagy vanília rúd kikapart belseje)

 

az almaréteghez:

20 dkg alma tisztítva mérve

1 evőkanál méz

1 evőkanál citromlé

1 kávéskanál fahéj

1 teáskanál utifűmag héj (elhagyható)

 

elo_etel_makos_falatElkészítése:

A gyümölcslaphoz a gyümölcsöket összeturmixoljuk, majd aszalógépben egy vékony rétegben szárazra aszaljuk. (a gyümölcslap készítését megtalálod az alaptechnikáknál)

Ezt négyfelé vágjuk, ebből ehhez a recepthez felhasználunk 3 darabot.

 

A mákos töltelékhez először beáztatjuk a mákot kétszeres mennyiségű tiszta vízben legalább 4-5 órára. (erre azért van szükség, mert minden nyers olajos mag tartalmaz egy emésztést-gátló anyagot, amit áztatással vagy sütéssel tudunk eltávolítani. Mivel mi nem sütünk, marad az áztatás)  Jól leszűrjük, leöblítjük, majd szétterítve kiszárítjuk, kávédarálóval megőröljük. Összekeverjük a mézzel, ízesítjük citrom reszelt héjával, vaníliával.

 

Az alma töltelékhez az almák felét nagylyukú, másik felét kislyukú reszelőn lereszeljük. Az almák édességétől függően mézzel, citromlével ízesítjük. Ha édesebb almát használunk, akkor több citromlét, ha savanykásabbat, akkor több mézet tehetünk bele. Konyhai szűrőbe tesszük, és a felesleges nedvességet lecsöpögtetjük legalább 1 órán keresztül.  A lecsöpögött lé nagyon finom, meg lehet inni!

A lecsöpögtetés nagyon fontos, mert nem szabad, hogy az alma massza eláztassa a mákot!

Ezután tesszük bele a fahéjat, és az utifűmag héjt. Ez utóbbi a sűrítést szolgálja, az apró növényi rostok a nevességet magukba szívják, így természetes „zselésítő”-ként viselkednek.

 

Összeállítás:

Egy tálcára lefektetünk egy gyümölcslapot, erre rákenjük a mákos réteg felét. Erre újabb gyümölcslap kerül, amire rásimítjuk a jól lecsöpögtetett almás tölteléket. A harmadik gyümölcslapot is ráhelyezzük, erre pedig a mákos massza másik felét egyenletesen elkenjük.  Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gyümölcslapok felpuhuljanak. Ezután szeletelhető.

 

Az élő édességekről bővebben  Lénárt Gitta: Élő édességek könyve c. művében olvashatsz.

A könyv megvásárolható a Bioenergetic Kiadó webáruházában!