A nyers édességek kicsik. Nincs bennük állományjavító, térfogatnövelő, így nem lesznek felfújt habos ételek. Tömények, formára és ízre egyaránt. Ha pl. tortát készülsz csinálni, válaszd a kisebb tortaformát, mert egy nyers tortából sokkal többen tudnak jót enni, mint egy hagyományosból. (ez csak akkor nem igaz, ha a torta csak gyümölcsből áll)

 

Ez a meggyes kocka azért praktikus, mert az apró falatkákból tényleg elég egy-kettő. Nem túl édes, de a dió az alapban elég tömény. Más gyümölcsből is el lehet készíteni, barack, szilva, narancs.

 

Hozzávalók: (egy kisebb tálcára való adag)

Az alaphoz:

1 csésze dió (beáztatva, majd megszárítva)

8 szem datolya

1 evőkanál kakaópor

(más édesítőszer nem kell bele, mert a datolya elég édes)

Meggyes réteg:

1/4 kg meggy

4 szem datolya

10 csepp stévia

1 evőkanál psyllium husk

Kesuhab:

1 csésze kesudió

1/2 csésze tiszta víz

1/2 citrom leve

1 evőkanál psyllium husk

10 csepp stévia

Csokimáz:

2 evőkanál reszelt kakaóvaj

1 evőkanál kókuszolaj

1 evőkanál kakaópor

1/2 evőkanál agavé szirup

 

elo_etel_meggyes_falatElkészítése:

Az első réteghez a diót aprítógépben morzsásra aprítjuk. Hozzákeverjük a datolyát és a kakaóport, ízlés szerint édesítőszert. Egy nem túl édes, tömör masszát kell kapjunk. Egy kb. 20x20 cm-es tálca aljára egyenletesen lenyomkodjuk.

 

A meggyes réteghez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, hozzákeverjük a datolyát és egy kis édesítőszert, és aprítógépben durván felaprítjuk. Nem kell, hogy teljesen homogén massza legyen, kicsit maradhat darabos. A végén hozzátesszük a sűrítő anyagot, a psyllium husk-ot (utifűmag héj), és jól elkeverjük. Rásimítjuk az alapra. Amíg a kesuhab készül, tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a meggyes réteg jól meg tudjon szilárdulni. (olyan jó zselés lesz)

 

A kesuhabhoz a hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Azért került ebbe is utifűmag héj, hogy még véletlenül se folyjon, ez a réteg is szilárd legyen. Ha készen van, rásimítjuk a meggyes rétegre. Ezután nem árt, ha az egész tálcát berakjuk a mélyhűtőbe addig, amíg a csoki a tetejére el nem készül.

 

A nyers csokihoz felolvasztjuk a kakaóvajat, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ha nincs kakaóvajad, akkor használj csak kókuszolajat. Ráöntjük a jól lehűtött édességünk kesudiós rétegének tetejére, majd legalább 10 percre visszatesszük a mélyhűtőbe. Ezután a normál hűtőszekrényben hagyjuk állni 1 órát, ezután meleg késsel lehet szeletelni.

Hidegen ajánlom!

 

Lénárt Gitta: Élő édességek könyve c. művében olvashattok bővebben az élő ételekről.

A könyv megvásárolható a Bioenergetic Kiadó webáruházában.