Ha a házasság visszafordíthatatlanul megromlott és megszületett a válás gondolata, elválnak ugyan útjaitok, ám ettől függetlenül még gyermekeitek szülei maradtok. Ezek a szerepek - Anyu és Apu - életetek végéig rátok vannak osztva. A gyerekek nem magától a válástól sérülnek, hanem attól, ami azután következik. A mód, ahogyan a szülők a későbbiekben a gyerekek nevelésének felelősségén osztoznak. Csak a házasságnak van vége, a szülői felelősségnek korántsem!

 

A gyerekek szintjén

Ha sikerül barátságosan elválni, van esély arra is, hogy gyermekeitekkel mindezt megfelelő módon közöljétek. Bár nagy valószínűséggel a válást megelőző konfliktusból ők már megérezték, hogy valami nincs rendben. Egyszerű szavakkal, a gyerekek szintjén mégis  próbáljátok nekik elmagyarázni, hogy mi is történt, és hogy Anyu és Apu, azaz Ti a későbbiekben is ugyanúgy fogjátok szeretni őket, csak külön fogtok élni. Ha megkérdezik, mondjátok meg nekik, hogy nem az ő hibájukból történik mindez. A gyerekek ugyanis hajlamosak önmagukat okolni a történtekért. Különösen akkor fordul ez elő, ha Anya és Apa fegyverként használja a gyerekeket az egymás elleni folytatott küzdelemben.

 

valas

Kontrolláljátok viselkedéseteket!

Fektessétek le az alapszabályokat, amelyekben eldöntitek, hogyan fogtok viselkedni a gyerekek előtt. Ne vitatkozzatok és ne civakodjatok előttük. Ne boruljatok ki és ne törjetek le az ő jelenlétükben! Bánjatok egymással udvariasan és tisztelettel! Az örökös konfliktus nagyon rossz hatással van a gyerekekre! Ne helyezzétek előtérbe saját érzelmeiteket és ne kelljen a gyereknek olyasmit hallania, amivel nem tud megbirkózni. A vagyonmegosztási és kapcsolattartási konfliktusaitokat se előttük bonyolítsátok!

 

Maradjon energiátok arra is, hogy meghallgassátok gyermekeiteket! Bizonyára sokféle érzés kavarog bennük: bizonytalanság, félelem, harag, szégyen, bűntudat, zavarodottság. Segíts, hogy kiadhassák érzelmeiket, hisz nekik is fel kell tudni dolgozniuk a megváltozott helyzetet. A nagyszülők, ha türelmesek és megértők, óriási segítséget tudnak nyújtani ilyen helyzetben!

 

Jó tanácsok:

 

Szentelj sok időt és figyelmet gyermekeidnek!

Építsd újra a biztonságukat és a bizalmukat!

Engedd, hogy mindkettőtökkel szoros kapcsolatban maradjanak! Ne késztesd őket állásfoglalásra! Ne vond be őket semmilyen konfliktusba (beleértve az új kapcsolatokat is) Ne szidjátok egymást!

Maradj következetes a nevelésben!

Informáljátok egymást kölcsönösen – a jó és rossz dolgokról egyaránt. Biztasd gyermekedet, hogy akkor is tartsák a kapcsolatot a másik szülővel, amikor nálad vannak.

Próbáljatok ragaszkodni a kapcsolattartás rendjéhez, amennyire csak lehet, ne változtassatok előzetes figyelmeztetés nélkül vagy túl későn. Ha előzetes figyelmeztetés nélkül kihagysz egy látogatást, a gyermek azt hiszi nem vagy rá kíváncsi.

Szabályos időközönként szakítsatok időt rá, hogy megbeszéljétek a kapcsolattartás rendjét és be tudjátok iktatni az esetleges változásokat! A gyerekek is nőnek, programjaik lesznek, és nektek rugalmasan kell alkalmazkodni hozzájuk. Az iskolai kirándulásokat, iskolaváltásokat és anyagi ügyeket is meg kell beszélni. Két felnőtt embernek félre kell tennie az érzéseit és tudniuk kell arra koncentrálni, ami örökre a közös ügyük marad: a gyerekükre.

 

A cikk Joe Frost: Szuperdada2. című könyve alapján készült. Megrendelhető a Park Kiadó webáruházából.