Manapság egyre több családot érint a válás kapcsán kialakult mozaik családok zavartalan működ(tet)ésének kérdése. Egyáltalán létezhet újrakezdés? Az oly bonyolulttá vált életet hogyan lehet a nevelőszülővel összehangolni úgy, hogy az minden családtagnak ideális közeli állapot legyen? A téma kapcsán kérdeztük meg Csizmadia Dóra Dalma, pszichológust:


Mennyire szólhat bele a nevelőszülő a gyereknevelésbe?

A szülők és a nevelőszülő együtt döntik el, akár kimondatlanul is, vagyis az adott családi dinamikától függ. Valaki szereti jobban kivenni a részét a nevelésből, van, aki inkább barátként igyekszik jelen lenni, és a nevelés nagy részét meghagyja a szülőnek. A gyermek reakcióján is múlik az, hogy mennyire tudja, vagy akarja őt nevelni a nevelőszülő. A nevelési elveket mindenképpen érdemes tisztázniuk a szülőknek, hogy egységesen képviselhessék azokat a gyermek felé. Fontos kérdés, hogy mikortól szól bele a nevelési kérdésekbe a nevelőszülő? A párjával érdemes az első perctől megbeszélni gyermeknevelési szempontokat, tapasztalatokat, de a gyermek előtt pótszülőként fellépni nem lehet az első pillanattól. A gyermeknek elsősorban szeretetre, odafigyelésre, elfogadásra van szüksége folyamatosan, ha ezeket megkapja, és valamelyest kialakult az emberi kapcsolat a gyermek és a nevelőszülő között, ha már nem idegenként és ellenszenvvel tekint rá a gyermek, akkor következhet a szülő szerep.

 

neveloszulo

 

Mik a leggyakoribb hibák, amit a nevelőszülő elkövet?

Ha ki akarja sajátítani a szülőt, vagy úgy tűnhet, hogy kisajátítja, ha nem mutat szeretetet, érdeklődést, empátiát a gyermek iránt, illetve ha már elsőre szigorúan közelíti meg a gyermeket, magas elvárásokat támaszt felé, azzal aláássa a rokonszenv lehetőségét, amely egy ilyen érzékeny szituációban eleve ritkán jön magától. Ha negatívan nyilatkozik bármelyik szülőről, vagy a gyermekről, lekicsinyli a neki fontos dolgokat, bagatellizálja az ő problémáikat.

Talán összefoglalóan úgy lehetne leírni, hogy a legnagyobb hiba, ha a nevelőszülő ajtóstul ront a házba, ha még a kötődés, szimpátia kialakulása előtt a szülő helyére kíván lépni.

 

Hogyan ne legyünk vendégstátuszban ekkor?

Előfordulhat, hogy abszolút beleszólhat a nevelőszülő a gyermek életébe, mégis vendégstátuszban érzi magát, mert alacsony az önbizalma, és nem kap elég megerősítést. Tehát ez szintén egyéni. Először minden nevelőszülő vendégstátuszban van, onnan lehet továbblépni, de ezért tenni kell. Ha a gyermek érzi, hogy ez nem egy átmeneti állapot, és mindegyik felnőtt tesz azért, hogy jó kapcsolat alakuljon ki az újonnan érkezett nevelőszülő és a gyermek között, illetve ha a gyermek nem okolja a nevelőszülőt a szülei tönkrement kapcsolata miatt, akkor megszűnik a vendégstátusz. Ehhez azonban bizalomra van szükség.

Elképzelhető az is, hogy a nevelőszülőt megkedveli a gyermek, és félni kezd attól, hogy őt is elveszíti, ezért fontos, hogy fizikailag és lelkileg is biztonságban érezhesse magát.

 

Az interjú folytatása ITT olvasható!

 

www.csizmadiadora.hu