Még mindig a lázadás, az érzelmi távolságtartás, a keménység és a veszélykeresés adja a menőség lényegét? James Dean és Miles Davis még mindig a menőség mintaképei?

A Rochester Egyetem Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy a menőséggel összefüggő tulajdonságok napjainkban teljesen mások, mint a menőség fogalmát kialakító tulajdonságok.

james_dean„James Dean már nem a menőség szobra” – számolt be a kutatás vezetője, Ilan Dar-Nimrod. „A menőség egy sokkal sötétebb változata ugyan még most is létezik, de nem ez áll a középpontban. A lényeg az: Kedvelem ezt az embert? Ez az ember kedves másokhoz, vonzó, magabiztos és sikeres? Manapság ez a menő, legalább is a fősodorbeli fiatalok körében.”

A többéves kutatáshoz Dar-Nimrod körülbelül ezer embert verbuvált össze Vancouver környékéről. A résztvevők részletes kérdőíveket töltöttek ki arról, milyen tulajdonságokat, viselkedésformákat és személyeket állítanak összefüggésbe a menőséggel. Érdekes módon sok résztvevő használt olyan jelzőket, amelyek pozitív, társadalmilag kívánatos jegyekre utaltak. Ilyen volt például a barátságos, a kompetens, a divatos vagy a vonzó.

Az eredmények azt mutatták, hogy már nem a titokzatosság jelenti a menőséget. A résztvevők ugyan bizonyos mértékben még mindig értékelték a menőség hagyományos elemeit, például a lázadást és a távolságtartást, de nem annyira, mint a barátságosságot és a melegszívűséget.

A menőséggel kapcsolatos eredményeknek egészségügyi következményei is lehetnek. „A menőség az egészségünkkel kapcsolatos magatartásunkat is befolyásolhatja” – magyarázza Dar-Nimrod. „Például a dohányzás vagy kábítószerezés összefüggésben állhat a menőség azon elgondolásával, amely a lázadást és a kultúra-ellenességet foglalja magában. Ez hozzájárulhat a jövőben a viselkedéssel kapcsolatos egészségügyi kutatásokhoz. Felmerülhet a kérdés, vajon a menőség összefügg-e az egészségtelen magatartások választásával, például a védekezés nélküli szexszel vagy az étkezési szokásokkal.”

Forrás: medipress