Korábbi cikkemben már ismertettem a négy emberi alaptípust, azaz a Felfedezőt, Építőt, Irányítót és Tárgyalót.

Most pedig lássuk, melyik típusú pasi kit keres, hogyan randizik, és mire számíthatsz a jövőben, ha vele kezdesz szerelmi viszonyt!

 

A "Felfedező" játszótársat keres.

Ő az aki, olyan társra vágyik, akivel izgalmas beszélgetéseket folytathat, kalandozhat a nagy világban vagyis mindig minden izgalomban társa, „játszótársa” lesz. Ő az, aki az udvarlást szórakozásnak tekinti. Lehető legkevesebbet néz tévét, mert ő inkább a aktív kikapcsolódás híve. Vele minden találkozás izgalmakat rejt, hisz mindig tele van újabb és újabb, érdekesnél érdekesebb élményekkel. Örökké mozgásban van, úgy is tűnhet akár, hogy kimeríthetetlenek energiái. (Köszönhetően a sok-sok dopaminnak..) Rendkívüli érzékenységgel rendelkezik a külvilág vonatkozásában, imádja a színeket, formákat, felületeket. (Érdekli a lakberendezés.)

 

Szereti az érzéki örömöket, szívesen szervez randit művészeti, kulturális eseményekre. Kedveli a csípősebb, fűszeres ételeket é az egzotikus konyhát. Az udvarlás terén már komoly tapasztalattal rendelkezik, ami nem is csoda, hisz imádja a kalandokat, így ez alól a szexuális kalandok sem képeznek kivételt. A randi nagyon kellemes vele, hisz senkin nem akar uralkodni, rendkívül kellemes beszélgető társ, jó hallgatóság és főleg lelkes, mint mindig és sokat mosolyog. Azonban arra nagyon figyel, hogy túl sok információt ne osszon meg magáról, lehetőség szerint humorral témát terel ilyen esetekben. Nagyon jó humorérzéke van, melyet önmagára is szívesen alkalmaz. Sokat marháskodik, ugra-bugrál akár az utcán. Ez a típus a leginkább szexuális beállítottságú. Természetesen minden Felfedező más és más, de legtöbbjük számára az erkölcs fogalma elég rugalmas fogalom.

 

Az "Építő" segítőtársat keres.

A hosszú távú párkapcsolatokban ő a leghatékonyabb. Ő az, aki stabil és kiszámítható csapatjátékost keres, aki hozzá hasonlóan hű a családhoz és a hagyományokhoz. Az építő veszi legkomolyabban az udvarlást, hisz a régimódi udvarlásban, a jó modorban, a pontosságban, a jó időbeosztásban. Virágot, képeslapot, és édességet küld, gyakran a széltől is óvja partnerét. Ha komolyra fordul a dolog, szimbolikus és értékálló ajándékkal lepi meg választottját. Kedveli a tényeket és bízik bennük. Randin gyakran kezdeményez hétköznapi beszélgetést: ruhákról, ételekről, árakról, utazásokról, időjárásról és tévéműsorról. Ha róla van szó, nagyon szerény! Ő sem egy lelkizős típus (hasonlóan az irányítóhoz és a felfedezőhöz), így nem élvezi, ha társa kivesézi érzéseit vagy viselkedését.

 

Nagyon rosszul viseli a „drámázást”, az eltúlzott érzelmeket. Nem túl romantikus alkat, de aki megállapodni készül és családot akar alapítani, sokszor vonzónak találja. Mellette szól továbbá világos értékrendje, kedvessége. Az építő partner választás tekintetében rendkívül óvatos, legkevésbé sem impulzív. Figyelembe veszi ismerősei, barátai véleményét is, mielőtt önfeledt udvarlásba kezdene. Randikat szívesen szervezi divatos étterembe vagy sportrendezvényre. Híve a hosszú jegyességnek, mert így bőven van ideje jól megfontolni az esetleges házasságot. Szereti, ha a szerelemben úgy zajlanak a dolgok, ahogy ő eltervezte. Ő az, aki leginkább keresi a házasságot, ami nem is véletlen, hisz az ő szervezetében található a legtöbb szerotonin, a kötődésért felelős hormon. (Őt az alkalmi szex nem vonzza.)

Számára a szex nem játékos kikapcsolódás, mint a Felfedezőnél, sokkal inkább problémáit kívánja feledtetni vele és a testi és lelki jó érzésre vágyik egy odaadó partner oldalán. A házasság előtti szexuális kapcsolatot sokuk felelőtlenek tartja és helyteleníti. Ő a legkevésbé szexuális beállítottságú. Nehezen beszél szexuális igényeiről, ám ettől függetlenül élvezi a szexet.

 

szerelmes_par

 

Az "Irányító" szellemi társat keres.

Az irányító számára az udvarlás idő- és energia befektetés. Ugyanúgy áll hozzá az udvarláshoz is, mint az élet többi területéhez: racionálisan elemzi elvárásait, igényeit és szándékait. Olyan társat keres, akivel elemezhet és elméleteket gyárthat, vagy szellemi társat keres. Hogy kiket kedvel? Az aktív odafigyelő, jó konfliktuskezelő (az irányító mellé ez „létszükséglet”), alternatívákat mérlegelő típushoz. Az uralkodó típusú emberekkel nem jön jól ki, hisz egy vita alkalmával fel is falják egymást. Ő ideális partnere a rugalmas, határozatlan embereknek. Az irányítást soha nem engedi ki a kezéből, ha úgy érzi, kezd az irányítás kicsúszni kezei közül, inkább gyorsan szakít. Szeret kakaskodni, vitatkozni.

 

Egy intellektuális eszmecsere számára kimondottan erotikus, sőt romantikus élmény. Ha akar, nagyon romantikus tud lenni. Noha számára a virágok, képeslapok és szerenádok nem jelentenek sokat, ha megtalálja a nagy Ő-t, teljesen rá koncentrál. A kedvében jár. Számára nagyon fontos, hogy érezze, hogy a másiknak szüksége van rá. Ha tehát világosan, érthetően elmondjuk a kapcsolatban felmerülő nehézségeket, akkor általában, mindenre hajlandó a megoldásért. Ő az, aki legritkábban lesz szerelmes. Ha viszont eldöntötte, hogy belemegy egy kapcsolatba, nem könnyen száll ki belőle, még akkor sem, ha előzetes reményeit nem épp maradéktalanul teljesítette be. Erős bennük a szexuális késztetés, hisz szervezetükben a tesztoszteron, a férfihormon van túl súlyban. Ha egyszer megjön szexuális étvágya, mind többet és többet akar. Hisz minden szexuális aktivitás további tesztoszterontermelődéssel jár, így elindul a „még több szexet akarok” öngerjesztő folyamat. A szex az Irányító számára egy szimbolikus jelentőségű, magasztos esemény.

 

 

A "Tárgyaló" lelki társat keres.

A Tárgyaló olyan társat keres, akivel intenzív, intim, mély, inspiráló és spirituális kapcsolatot folytathat, vagyis lelki társat keres. Ha megleli a nagy ő-t, fáradhatatlanul dolgozik, hogy tökélyre fejlessze kapcsolatát vele. Ő az, akit mindenki kedveli, mert rugalmas, elfogadó és kedves valamint mások gondolataiban olvas, empatikus és remekül ki tudja fejezni érzéseit és persze szívesen is teszi azt meg. Mivel barátságos és közvetlen, számára az ismerkedés nem okoz gondot. Nem kedveli a párhuzamos kapcsolatokat, a monogámia híve.

 

A randizgatás időszakában nem kedveli a társasági eseményeket, egyébként sem kedveli a lényegtelen, unalmas társasági életet és érzelem nélküli csacsogást. A partik számára kimondottan gátat jelentenek az elmélyült beszélgetéshez. Így aztán ő a nyugodt, hangulatos és lehetőleg zajmentes helyeket kedveli. Számára a randizás nem más, mint önmaga átadása és utazás a másik pszichéjének legmélyére, azzal a nemes szándékkal, hogy örökre szóló köteléket hozzon létre. Hasonlóan az építőkhöz, ők azok, akik leginkább keresnek hosszú távú, elkötelezett kapcsolatot. Ami nem is véletlen, hisz szervezetükben a leghangsúlyosabb hormon az ösztrogén, mely a gondoskodásért és kötődésért felel.

 

Párkapcsolatban kerüli a konfliktust, érzelmi antennái folyamatosan vibrálnak. Jelentőséget tulajdonít a mindennapi gesztusoknak, mint például a rituális reggeli csók vagy a délutáni telefonhívások. Nagy előszeretettel elemzi partnere gondolatait. Ez a legromantikusabb típus és természetesen ő esik leggyakrabban szerelembe, hisz az ő életében a szerelem központi helyet foglal el. Imádja a romantikus estéket és hétvégéket megélni és megszervezni is. Folyamatosan kimutatja szerelmét, ölelgetéssel, becéző szavakkal, képeslapokkal és viszont is elvárja azt. A szex is lényeges eleme kapcsolatának, ám az nem nélkülözheti a romantikát, a kommunikációt és az érzelmi intimitást. Számára egy laza szex, nem laza szex. Ha bele is megy egy ilyen kapcsolatba, titkon azt reméli, hogy komolyra fog fordulni.

 

Forrás: Helen Fisher: Te vagy az én párom

A könyv a Nyitott Könyv webáruházában meg is vásárolható.