Önismeret és tudatosság – nehéz dolga van annak, aki e kettő nélkül vág bele a párkeresésbe. Megyeri Zsuzsa Dóra Párban szép című könyvében a pszichológia történetének legérdekesebb kutatási eredményein keresztül próbál segítséget nyújtani, hogy ne csak a véletlenen múljon, sikerül-e megtalálni a megfelelő társat.


MindigNő: Miért éppen a párkapcsolatokról írt könyvet?

Megyeri Zsuzsa Dóra: Mindig is érdekelt a téma, és azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Alapvető mozgatórugónk, hogy boldogok legyünk, tartozzunk valahova, valakihez. Már angol szakon is ez a kérdés foglalkoztatott: szakdolgozatomban azt vizsgáltam, a Büszkeség és balítélet női szereplői mi alapján választanak férfit, kinek mi a fontos. Később, pszichológus-hallgatóként folytattam a kutatást: megnéztem a szaglás és párválasztás kapcsolatát, illetve a felnőttkori kötődést.

MN.: Pszichológusként hogyan vélekedik a párkeresésről ill. a párválasztásról? Könnyű vagy nehéz helyzetben vannak a fiatalok manapság?

M. Zs. D.: Nem könnyű megtalálni a társunkat, ez tény, de korántsem lehetetlen. Hiszek benne, hogyha tisztában vagyunk önmagunkkal, vágyainkkal, céljainkkal, akkor sikerül. Fontos, hogy legyen némi tudatosság választásainkban – érdemes például egy papírlapra összeírni, milyen társat szeretnénk magunk mellé. Gyakori hiba, hogy csak sodródunk, céltalanul lebegünk, olykor egyik kapcsolatból a másikba megyünk, anélkül, hogy levontuk volna a tanulságot. Pedig érdemes átgondolni, mi volt jó, mi volt rossz, hogy legközelebb ne kövessük el ugyanazt a hibát.

MN.: Mit gondol a válás utáni újrakezdésről? Ebben az esetben is megmaradnak a korábbi preferenciák vagy módosulnak valamelyest?

M. Zs. D.: Egyéni ki hogy éli meg a válást – természetesen attól is függ, ki hagyott el kit, és miért, illetve kinek milyen esélye van az újrakezdése, van-e gyermek, van-e segítség. Gondolok itt a nagyszülőkre, barátokra. Ebben az esetben is hasznos lehet átgondolni, kire és mire vágyunk, milyen terveink vannak: például szeretnénk-e újból férjhez menni, együtt élni, gyermeket vállalni. A közös cél alapvető – ha nincs közös út, előbb-utóbb szétfeszíti az ellentét a kapcsolatot.

MN.: A Párban szép című könyve 66 írást tartalmaz, melyek alapja 1-1 pszichológiai kutatás. Melyik volt számára a legérdekesebb?

M. Zs. D.: Bereczkei Tamás és kutatócsoportjának kutatása, miszerint gyermekkorunkban emlékezetünkbe véssük édesapánk arcát, mint az első férfi modellét, majd felnőttkorunkban, amikor párt választunk, előhívjuk. Hozzá kell tenni, akkor igaz ez, ha gyerekként érzelmileg közel álltunk édesapánkhoz.

MN.: Milyen kérdésekre kaphat választ az, aki elolvassa könyvét?

M. Zs. D.: A Párban szép öt fejezetből áll: bemutatom, hogy –evolúciós pszichológiai szemszögből – mitől vonzó egy nő a férfiak szemében, mit hangsúlyoznak a pasik ismerkedéskor, mire érdemes figyelni a randevúzás során, illetve akkor, ha már kapcsolatban vagyunk. És van egy kutatáscsokor a házasság-gyermekvállalás témakörben is.  Igyekeztem összegyűjteni a pszichológia történetének legizgalmasabb kutatásait, felismeréseit, hogy akár még egyedülállóként, akár menyasszonyként sikeresen vegyük az akadályokat – hiszen az élet párban szép.

 

A könyv megrendelhető a Jaffa KIadó webáruházában.

 

parban_szep