Az ajándékozás a gondolat születésével kezdődik, ez a nemes feladat mégis talán a legnehezebb.

Sokat töprengünk és vívódunk, néha elbizonytalanodunk, keressük az érzést, amely megerősít elképzelésünkben, hogy ideális döntést hozzunk. Az ötletek végtelen tárházát sorakoztatjuk fel a cél érdekében, hogy örömet szerezzünk a hozzánk legközelebb álló embernek.

Felmerül a kérdés, milyen szempontok alapján találunk rá a tökéletes ajándékra és milyen út vezet el a megtalálásához?

Mindenképpen  meghatározó jelentőséggel bír a személyiség és az érdeklődés. Akadnak, akiknél a praktikum számít, és vannak olyan emberek is, akik az anyagi értékre helyezik a hangsúlyt, mert úgy gondolják, hogy minél drágább ajándékkal kedveskednek, annál inkább értékessé válnak az ajándékozott szemében. Könnyebb helyzetben vannak azok, akik konkrét „álmokkal” állnak szemben, és ismerik a másik ember vágyait. 

 

karacsonyi_ajandekokMégis azt gondolom, hogy az ajándékválasztás során soha ne felejtsük el a személyiségünket is beleadni választásunk tárgyába. Nehéz megítélni a másik ember szemével, hogy ami számunkra tökéletes ajándék, és örömet okozna, vajon hasonló érzelmeket vált-e ki a másikból? Ebben csak reménykedhetünk és a várakozás feszült izgalmával készülhetünk a jeles pillanatra. Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, szeretnénk sürgetni az időt, hiszen melyikünk nem szeretné látni a szeretett ember arcán a meghatottságot és a sugárzó boldogságot?

 

És amikor az ember átéli ezeket a csodálatos perceket, akkor döbben rá arra az alapvető igazságra, hogy az öröm pillanatai nem az ajándéknak szólnak, hanem a meghittségnek, a  szeretetnek, és az odafigyelésnek, amivel a másik emberhez fordulunk és kifejezzük, hogy mit is jelent számunkra. Igenis kell a visszaigazolás, a léleknek szüksége van a tekintetben tükröződő őszinte érzelmekre. Ezek azok a pillanatok, melyek életre szóló élményekkel gazdagítanak bennünket.

 

Dénesné Bíró Krisztina