Kudarc a hálószobában

A nők sok mindent megosztanak egymással, amit a férfiak kevésbé: önbizalomhiányt, párjukkal való nézeteltéréseket, frusztrációt, sértődést. Sokkal nehezebb azonban beszélni arról, ha a problémák a hitvesi ágyban ütik fel a fejüket, például ha az utóbbi időben párunknak „nem megy”. Az alábbiakban azt járjuk körül, mi állhat ennek a hátterében.

 

Ahogy a nő fejében lejön...

Ha döcögni kezd a szex, a legtöbb nő rögtön arra gondol, hogy vele van baj... nem elég vonzó, megunták. Sokan pánikolni kezdenek, és minden eszközzel erotikus légkört teremtenek, gyertyafény, csipkés fehérnemű. A közösen töltött idő egyre inkább a szex körül forog, ráadásul a szexszel kapcsolatos probléma körül, ami cseppet sem lendíti az ügyet a megoldás felé.

A férfi számára az intimitás megélése jelentős részben a szeretkezésben fejeződik ki – a férfi a szeretkezésen keresztül ad. Ráadásul a férfiak libidója sokkal erősebben kelt biológiai vágyat, mint a nőké, a férfiak alkatilag is jobban igénylik a szexet, ezért a párjukkal kapcsolatos problémáikat nem a hálószobai intimitás megvonásában fejezik ki – hiszen egyrészt feszültek lesznek, másrészt a szeretetélménytől is megfosztják magukat és a másikat. Ha egy férfi kudarcot vall az ágyban, annak okait talán a párkapcsolaton kívül kell keresni.

 

parkapcsolati gondok

 

Szexölő stressz

A szexuális élet egyik, ha nem legerősebb ellensége a stressz, a frusztráció. Túlzott munkahelyi teljesítménykényszer, a munkahely elvesztésétől való félelem, az attól való szorongás, hogy maguk alá temetik a problémák... És a férfi máris nem tud ellazulni, kikapcsolni, hanem rágódik, a megoldáson kattog – vagyis a hálószobába lépve nem tudja letenni a külvilágban átélt nehézségeket.

Problémát jelenthet az is, ha egy férfi tudatosan vagy tudattalanul úgy érzi, attól fél, nem nyújt eleget egzisztenciálisan. Még ma is él az egykori beidegződés, hogy a férfinak kell gondoskodnia a családról (és ezért többet keresnie). A férfi megaláztatásként éli meg, ha feleségének fillérekkel kell zsonglőrködnie a kosztpénz beosztásakor – akkor is saját kudarcnak érzi, ha a gazdasági helyzetről nem is tehet, és ha nem is dörzsöli az orra alá a párja.

 

Önmagába vetett kétségek

Az iménti eset, vagyis az egzisztenciális problémák okozta stressz, nemcsak a stresszkör révén rombol, hanem annak okán is, hogy a férfi önmagában, a képességeiben kezd el kételkedni: ha nem tud eleget nyújtani a családnak, a párjának, akkor férfiúi önbizalma, önértékelése nagyon mély csorbát szenved. Ha pedig egy területen nem érzi magát elég férfinak, a többi területen is megkérdőjeleződhet a férfiassága.

Bizony, bizony, a férfi valójában nem akkor vall kudarcot az ágyban, ha már nem szereti partnerét (akkor legfeljebb nem kezdeményez), hanem akkor, ha úgy érzi, nem elég jó, és nem szeretik őt. A testi közelség ugyanúgy intim és kitárulkozást jelentő helyzet egy férfinak, mint egy nőnek, ráadásul azzal, hogy örömet szerez, ad is a másiknak, ám ha felerősödnek benne belső bizonytalanságok, akkor blokkok alakulnak ki, amik a szexuális életében is megjelennek.

Amikor bárki, legyen férfi vagy nő, úgy érzi, nem szeretik, akkor önértékelési zavart kell keresni a háttérben. Sokféle módon kifejeződhetnek az önértékeléssel kapcsolatos problémák: például éket ver a harmonikus együttlétbe, ha a férfi attól tart, nem önmagáért vannak vele, hanem egyéb előnyökért (biztonság, anyagi jólét, presztízs stb.). Ahány ember, annyiféle kivetülése ugyanannak az állapotnak.

 

Hogyan kezeld?

Bármi is volt a kezdeti probléma, ha begyűrűzött a szexbe, az további súlyokkal tetézi az eredeti okot. Ne felejtsük, hogy a férfi önbizalma a szexuális kudarctól mindenképp megingott, ha pedig erotikus díszletekkel próbáljuk orvosolni a bajt, ami eredetileg nem szexuális természetű, akkor jó eséllyel újabb kudarcélményeket rakunk rá.

Próbáljuk óvatosan megtudni, megbeszélni, hogy miért érzi magát párunk eredetileg rosszul, mi a kiinduló ok? Ne legyünk tolakodók, egyrészt mert a férfiak magukban szoktak töprengeni a problémán, és ha ezzel kész vannak, osztják meg a másikkal, másrészt mert a férfiak nem szívesen mutatják meg az általuk gyengeségnek tartott pontokat a párjuknak. A megbeszélésben legyünk gyengédek, elfogadók – igazi diplomaták!

A férfi önbizalmát a nő tudja leginkább erősíteni. Nagy felszabadító erővel bír annak átélése, hogy a „nem szeretettséggel” kapcsolatos félelmek csak a férfiban éltek, és valójában párja szemében ő az igazi. Nőként egyrészt oldani tudunk sok belső gátat, blokkot, másrészt odafigyelhetünk arra is, hogy amíg helyreáll a rend, a párkapcsolat más területről, közös élményekből megkapja az intimitástöltést.

Szabó Elvira