Van-e magyarázat arra, hogy miért éppen a jelenlegi párunkkal élünk együtt, netán házasodtunk össze? Vagy miért váltunk el?

 

Igen, van magyarázat, mint mindenre, erre is. A Nyitott Könyvműhely „Te vagy az én párom” című könyvében meglelhetjük a válaszokat. Nekem tökéletesen beigazolódni látszik az elmélet. Döbbenetesen egyszerű! Bár tudtam volna korábban is…

 

Az előző cikkben a Felfedezők és Építők csoportját elemeztük, most következzen a másik két csoport!

 

3. Irányítók:

Egyenes, határozottak, döntésképesek, koncentráltak, érzelmileg visszafogottak, stratégiai gondolkodásban jártasak, lényegre törőek, ellentmondást nem tűrőek, függetlenségre törekvő emberek. Szeretik a szóvicceket és a paradoxonokat. Sokan közülük versengő típusúak, ezért imádják a vitákat is. Teljesítménykényszerük még szabadidejüket is áthatja, gyorsabban akarnak futni, jobb lapokkal pókerezni, mint mások. Kiemelkedően jártasak a gépek, matematikai formulák és szabályrendszerek világában. Rendszerezésben is kiválóak. Remek térbeli érzékelő képességgel rendelkeznek, ami főleg fiúgyermekeknél figyelhető meg, akik a kiságy fölött mozgó tárgyakat sokkal behatóbban és hosszabb ideig vizsgálgatják. Bennük a tesztoszteron túltengés legtipikusabb jele, hogy jobb kezük gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja. Ők azok, akik az anyaméhben kaptak egy jó adag tesztoszteron dózist. A fiúk agyát a pubertáskor idején önti el újra a tesztoszteron. Ezért is van, hogy nemcsak a lányok, de a matematika, a geometria és egyéb műszaki tárgyak iránt élénken kezdenek érdeklődni.

Meg tudnak őrülni, ha mások döntésképtelensége miatt várakozni kényszerülnek. Jó tűrik az elszigeteltséget, mert céltudatosságuk révén képesek teljesen belemerülni feladataikba. A diplomát és a rangot általában nem tartják sokra.

A felfedezőkhöz hasonlóan bennük is nagyon magas a tudásvágy, ám a széles érdeklődési körű felfedezővel szemben ők egy adott dologra koncentrálnak. Az ostobákat ki nem állhatják. Emellett bizalmatlanok és szkeptikusok.

Negatív jellemvonások: nehezen tartják kordában indulataikat, gyakran „elgurul a gyógyszer” náluk, sűrűn van dühkitörésük, amit bármennyire szeretnének nem tudnak kordában tartani. Tudnak igazán durvák és sértőek is lenni, köszönhetően őszinteségüknek és indulataiknak. Magas elvárásaik miatt követelőzőek és engesztelhetetlenek. Sőt hatalmi tébolyulttá is válhatnak. Mivel kedvelik az autonómiát, gyakran kerülik az érzelmi közelséget még azokkal is, akik szeretik őket.

(Egy érdekesség: A tesztoszteron, mint említettük, jelentősen javítja a térbeli érzékelést, ezért tapasztalhatják a nők magukon menstruáció idején, amikor is a nők szervezetében lévő ösztrogén aránya lecsökken a tesztoszteronéhoz viszonyítva, vagyis ez utóbbi kerül túlsúlyba, hogy hirtelen javul a nők térbeli érzékelése például könnyebben megtalálják az áruház alatt parkoló autójukat. Érdemes ilyenkor elmenni vásárolni! ;-) )

Párkeresés: Az irányítók határozott, szókimondó, döntésképes, versengő jellemvonása sok tárgyalóból hiányzik. Ezért ezt a tárgyaló típus nagyra értékeli.

 

iranyito_pasi

 

4. Tárgyalók:

Idealisták, gondoskodóak, rugalmas észjárásúak, kellemes, önzetlen, érzelem gazdag emberek. Távolinak tűnő tényeket jól kapcsolnak össze, jól látják a nagy összefüggéseket, hálózatos gondolkodás jellemzi őket. Ha össze nem függő információkat kell fejben tartaniuk, unalom vesz rajtuk erőt és frusztrálttá válnak. Imádnak általánosítani és összegezni.

Nagy mennyiségű ösztrogén határozza meg viselkedésüket. Az ösztrogénszint mutatója itt is, mint a tesztoszteronnál a jobb kéz gyűrűs és mutatóujja közötti különbség. Ha a gyűrűsujj ugyanakkora vagy rövidebb, mint a mutatóujj, bizonyítja az ösztrogén magas értékét. Hosszas mérlegelést követően döntenek. Fejlett képzelőerővel rendelkeznek, kiemelkedőek verbális képességeik.

Remekül értelmezik mások testtartását, gesztusait, arckifejezését, hangszínét. Egymásnak ellentmondó elveket is képesek vallani, helyzettől függően, ez is mutatja magas fokú rugalmasságukat. Törekednek a bensőséges, jó kapcsolatok kialakítására, nemcsak a családban, de akár egy bolti eladóval is. Ha egy kapcsolat nem személyes, őszinte és szeretetteljes, nem érdekli őket. Kapcsolatokra éhesek, ezért mindenféle konfliktust igyekeznek elsimítani. Ők az örök békéltetők. Rosszul érzik magukat a vitától, viszálytól. Ők inkább örömöt akarnak szerezni. Ha döntés elé állítják őket, átgondolják valamennyi érintett igényeit. Mindig meg akarják őrizni a társas összhangot. A tárgyalók a „nyerek vagy veszítek” helyett a kölcsönös nyereség szellemében él. Firkálásaik is kifejezik érzéseiket, gyakran rajzolnak szívecskéket. Nőkre jellemző különösen a barátkozó-gondoskodó attitűd.

Diplomatikusak, segítőkészek és barátságosak. Nem szeretnek konfrontálódni, ezért helyette az agresszió közvetettebb formáit alkalmazzák, a kibeszélést, a gúnyt és az iróniát. Bizalmuk embertáraik iránt nem ismer határokat, mert ez elősegíti kellemes társas kapcsolatainak kiépítését. Érzelmeiket könnyen mutatják ki, sőt néha még rá is tesznek egy lapáttal.

Ők azok, akik örökösen világgá kürtölik érzéseiket. A lányok tinédzser korukban az agyat elárasztó ösztrogén hatására könnyen válnak „hiszti királynőkké”. Jótékonyságuk legkiválóbb erényük. Akkor érzik magukat értékesnek, ha másokon segíthetnek. Ők nemcsak kifelé, de befelé is tekintenek, számukra fontos a belső vizsgálat, hogy tisztában legyenek önmagukkal.

Negatív vonásai: hálózatos gondolkodásuk révén, gyakran szem elől tévesztenek részleteket, a sok mérlegelés hatására pedig döntésképtelenné válhatnak. Mivel a nagy eszmék világában mozognak, néha szórakozottan megfeledkezhetnek mindennapi feladataikról. Túlságosan belefolyhatnak mások életébe a nagy segítőkészségük folytán. Az ártatlan kritikát nagyon a szívükre tudják venni. Hajlamosak a depresszióra.

Párkeresés: A néha kissé döntésképtelen Tárgyaló számára, szimpatikus az Irányító határozottsága, megingathatatlansága. Ezért sokszor szimpatizálnak velük párkeresés kapcsán. A tárgyaló az irányító hatására jobb önérvényesítővé válhat, az érzelmesebb tárgyaló pedig együtt érzőbbé, intuitívabbá teszi az irányítót.

 

Forrás: Helen Fisher: Te vagy az én párom c. könyve