Vizsgálatok kimutatták, hogy a vegetarianizmus nem a csökkentett fehérje- vagy zsírfogyasztás miatt egészségesebb, hanem a mérsékelt kalória-bevitel következtében. Vadászó-halászó-gyűjtögető népek étrendje szintén nem tartalmaz sok kalóriát. Őket tekinthetjük az ősember mai élő táplálkozási modelljének. Az energiát ők 70%-ban állati fehérjéből és zsírból fedezték. A paleolit táplálkozás ezt az étrendet veszi alapul.

paleolit taplalkozas husok       paleolit taplalkozas szalonna

 

A paleo étrend  várható pozitív hatásai:

  • lassítja az öregedés folyamatát
  • kitolja a korral járó betegségek és kóros folyamatok kialakulását
  • lassabban hanyatlanak mentális képességek (véd a Parkinson – és az Alzheimer-kór ellen)
  • csökken a szívbetegségek kockázata
  • csökken a daganatos betegségek kockázata

paleo dieta arcbor     paleolit taplalkozas fiatalos erettbor

 

Miért káros a sok felesleges kalória?

Szendi Gábor szerint a lakosság fele már elhízott, másik fele majd később hízik el. A töménytelen finomított szénhidrát és cukorfogyasztás rengeteg felesleges kalóriát jelent a szervezet számára. Vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízás nem csupán a súlytöbblettel egyenlő. A bőr alatti zsírszövetek aktívan működő szervet jelentenek, mely hormonokat, gyulladás keltő anyagot bocsát ki és fontos szerepe van az inzulinérzéketlenség kialakulásában. Az elhízás mintegy 10-20 évvel rövidíti meg az életet. Azonban Szendi Gábor fontosnak tartja, hogy a tápanyagtartalom ne csökkenjen, csak a kalória. A csökkentett kalóriájú táplálkozás lényege, hogy minőségi táplálékot veszünk magunkhoz kisebb mennyiségben.

Az elhízás, minta civilizációs betegségek legnagyobb kockázati tényezője, viszonylag könnyen orvosolható megfelelő táplálkozással.