Túl vagyunk a vizsgaidőszakon, végre mindenki kifújhatja magát, bárhogy is alakult, vége! Viszont előttünk áll egy újabb kihívás, visszarázódni a szorgalmi időszak napi ritmusába. Ez a gondolat sokaknál megtorpanást idéz elő.

 

Sokszor egy érdekes gyászreakciót tapasztalunk, amikor befejezünk valamit, ami nagyon sok energiát, időt igényelt a részünkről. Az ember azt sem tudja, hogy hirtelen mihez kezdjen?

Először jó érzés a semmittevés is, lehet nézni a plafont, engedhetjük, hogy kiüresedjen kicsit a fejünk. Kipihenjük magunkat, és jöhet a feltöltődés, hiszen újra indul a szorgalmi időszak.

 

Itt viszont van, aki megtorpan. Többször hallottam már, hogy akár tétovázásba is torkollhat ez a gondolatsor.

szorgalmi_idoszak_vizsgaidoszak_vegeFeltesszük magunknak a kérdéseket: „Biztos, hogy ezt akarom?” Talán elkényelmesedtünk a vizsgaidőszakban, ami a napi rendszeres utazást, és teendőket illeti, nehéznek tűnhet újra felvenni a ritmust. Talán a vizsgák utáni pihenés miatt még könnyen kicsúszik a kezünkből az idő, amelyet viszont hamarosan újra strukturálnunk kell. Felmerülhet, hogy vonzóbb egy külföldi lehetőség, vagy a halasztás is opció.

 

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban a céljainkat: miért is vagyunk itt? Mi vonzott minket, amikor jelentkeztünk és elkezdtük az egyetemet? Mit szeretnénk elérni? Mennyire értékes számunkra a diploma? Hogyan tudjuk mozgósítani magunkat a folytatás érdekében? Érdemes visszaállítani a korábbi motivációt, és a főiskolával/egyetemmel ütköző céljainkat időben későbbre helyezni, hogy zökkenőmentesen induljon az új időszak. Ez valakinek könnyebb, valakinek nehezére esik, de kivétel nélkül mindenki számára elérhető, megvalósítható!

 

Sok sikert kívánunk az új kezdethez!

 

Írta: Csizmadia Dóra Dalma