Mi a közös a világ legsikeresebb embereiben? A Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek elemzésével 2006 és 2010 között spanyol kutatók az egyik szaklapban közzétett kutatásukban kimutatták, hogy hasonlóságok fedezhetők fel arcvonásaikban.

julia_roberts_mosolya


„A világ legsikeresebb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől” – számoltak be a tanulmány szerzői, a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói. Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

„A legfontosabb esztétikai cél a kiegyensúlyozott mosoly kialakítása” – írják a szerzők. „Ehhez figyelembe kell venni a páciens fogászati esztétikai jellemzőit, például a fog alakját, elhelyezkedését és színét, valamint a lágyszöveteket és az arc teljes harmóniáját is. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a mosoly fiziológiai módon befolyásolja más emberek vonzerejének érzékelését.

A kutatás során tehát összesen 168 fényképet választottak ki értékelésre. Személyenként 36, tehát összesen 6048 változót elemeztek ki a mosolyokkal kapcsolatban. A 36 változót öt csoportra osztották fel, amelyek a következők voltak: a mosoly és az arc aránya, a mosoly arányai, dentális arányok, szimmetriák, és a mosolyt illető egyéb tulajdonságok.

A változók vizsgálata alapján kimutatták, hogy néhány statisztikailag szignifikáns eltérés figyelhető meg a befolyásos férfiak és nők mosolyában. A másik elemzésből viszont az derült ki, hogy nem figyelhető meg jelentős eltérés a mosolyban a személyek foglalkozását tekintve, vagyis számszerűsíthető hasonlóságok fedezhetők fel a különböző foglalkozású befolyásos emberek mosolyában.

A kutatók azt is elmondták, hogy a mosoly vonzerejének megértése azért bír nagy jelentőséggel, mert „az átlagemberek többsége e kritérium alapján ítéli meg a kezelés sikerét illetve sikertelenségét”.

Forrás: medipress.hu