Emlékszel az első évnyitódon a fehér habos blúzra és a kopogós cipődre? S arra a kislányra, aki mellé félszegen leültél a padba az első napon?

Ő volt az első, akivel megosztottad a titkaid. Neki adtad kölcsön a színes filctollkészletet, amit egyébként magad sem használtál, nehogy kifogyjon. Közös tízóraizás, szünetben pusmogás, órák után a parkban dumcsizás, erről szólt minden.

 

Az év legnagyobb élménye mégis az osztálykirándulás volt, a nagy eseményre már hónapokkal előtte készültetek. Sajnos szülők is kísértek benneteket, s ha az egyik a tiéd volt, az alaposan rombolta a tekintélyedet. Kárpótlásul mindent megvetettél vele a bazársoron, mert tudtad, hogy a másokkal megfelezett gumicukor és grillázs csodákra képes. Később együtt fagyoskodtatok a fűtetlen szobában, melegítőben aludtatok a hálózsákban, de nem számított.

 

Természetesen szót kell ejteni a klubdélutánról is, amit később suli-diszkónak neveztek. Itt lassúztál először a leghelyesebb osztálytársaddal, s persze közben úgy tettél, mintha egyáltalán nem érdekelne. Repültek az évek, s eljött a szerenád ideje, amikor a tanárok háza előtt adtátok elő a dalokat, persze hamisan. Cserébe sós perecet ropogtattatok, s egészen felnőttnek éreztétek magatokat. Végül azon a júniusi napon búcsút intettél első iskoládnak, s kiléptetek a kapun.

 

osztalytalalkozoFogtad a barátnőd kezét, megesküdtetek, hogy soha nem felejtitek el egymást, és egyszer újra találkoztok ugyanitt. S mikor tíz év múlva kapsz egy meghívót, könnybe lábad a szemed. Néhányan tartjátok a kapcsolatot, de többen már családot alapítottak, van, aki már készül az anyaságra, megint mások távol élnek az otthonuktól, máshol kezdtek új életet. Egyvalami közös bennetek: a múlt, ami összeköt. Az első élmények barátságról, szeretetről, csalódásról, fájdalomról. Közösen éltétek át ezeket az emberi érzéseket, melyek végigkísérik az egész életet. Ezért ha esetleg haboznál elmenni, ne tedd, mert később bánni fogod! Bárhogy alakult az életed, a többiek örülni fognak neked!

 

Ez a nap az emlékekről, a közös történetekről, régi fényképek forgatásáról, s nagy nevetésekről szól majd. Nagyszerű érzés lesz felidézni azt a sok vidám történetet, ami megesett veletek annakidején! Nagyon izgalmas lesz belépni a régi osztályterembe, leülni a régi helyedre, s fellapozni a naplót! Talán eljön az egykori osztályfőnök is, felidéz egy-két csínytevést, ami mindenki emlékezetében élénken él, majd egy közös vacsora és egy pohár bor mellett beszélgethettek tovább.

 

Menj el, mert sok érdekes történettel leszel gazdagabb, s meglepődsz, hogy mennyit változtak a többiek! S végül azért, mert ez a nap csak tízévente ismétlődik, s addig még annyi minden történhet! Menj el az osztálytalira, s öleld meg az első igazi barátnődet, ahogy megígérted!

 

Mizsei Bea