Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint van létjogosultsága annak a nézetnek, miszerint, ha komoly kapcsolatra vágyunk, nehezen megkaphatónak kell tűnnünk, mert így jobban felkeltjük az ellenkező nem érdeklődését.


szepsegapolas_uj_kapcsolatA szakemberek úgy vélik, aki nehezen elérhetőnek tűnik, az vonzza be inkább azokat a típusú személyeket, akik a hosszú távú kapcsolatok hívei.

Hogy kiderítsék, mindez hogyan is működik az életben, a kutatók négy különböző kísérletet végeztek el. Az egyikben arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran élnek a férfiak és a nők a fenti technikával, és hogyan érik el, hogy nehezen megkaphatónak tűnjenek.

A leggyakoribb módszernek a magabiztos viselkedés és a másokkal való beszélgetés mutatkozott, és az is kiderült, hogy a lányok gyakrabban alkalmazzák ezt a technikát, mint a fiúk. A tanulmányt készítő szerint, a gyengébbik nemnek több előnye származik ebből a taktikázásból, mivel ennek segítségével letesztelhetik a férfiakat, és jobban felébreszthetik bennük a vágyat maguk iránt, ellenben a nehezen megszerezhetőnek tűnő férfiak könnyen elszalaszthatnak egy randilehetőséget.

 

Egy másik kísérlet során közel 300 amerikai főiskolás számolt be arról, miért érdemes a fenti módszert alkalmazni, és legtöbbjük azon a véleményen volt, hogy ezzel tesztelhetik a másik elköteleződés iránti hajlandóságát, illetve elérhetik azt, hogy a másik még jobban akarja őt. A beszámolókból az is kiderült, hogy míg a lányok azokat a fiúkat kedvelik legjobban, akiket se nem túl könnyű, se nem túl nehéz megkapni, a fiúk számára a nehezen elérhető lányok a legvonzóbbak. Végezetül arra is fény derült a kutatás során, hogy az alkalmi szexet keresők esetében a lányoknak nem éri meg a szemérmest játszani, ám férfiaknál itt is bejön, ha kezdetben tartózkodónak mutatkoznak.

 A szakemberek elismerték, hogy vizsgálatuk során csak a főiskolásokra fordítottak figyelmet, így eredményeik nem feltétlenül alkalmazhatóak valamennyi korosztályra, ám arra mindenképpen alkalmasak, hogy rávilágítsanak azokra a taktikákra, amiket férfiak és nők alkalmaznak a párválasztás során.

Forrás: medipress