Ez a felirat áll azon a táblácskán, amit a barátnőmtől kaptam a születésnapomra. Igen, arra a bizonyos XXX. napra, amitől annyira rettegünk. De miért is?


Mi, nők hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha a korunkról van szó. Egyenesen rettegünk attól, mi történik a húszas éveink végén. Mintha a harmincadik születésnapunkon hirtelen megőszülnénk, megráncosodnánk, s innentől kezdve akár nyugdíjba is vonulhatunk. Páni félelemmel méregetjük magunkat a tükörben: vajon látszik már a bőrömön, hogy öregszem? Ez a plusz három kiló már nehezebben megy le, mint pár éve, mi lesz most? Sokkal többet kellene diétáznom és sportolnom, gondoljuk fáradtan, s azzal a lendülettel betolunk egy szelet zserbót. Már úgyis mindegy.

 

De nemcsak magunkat kergetjük az őrületbe képzelgéseinkkel, a pasink szintén megissza a levét a-csak számunkra nyilvánvaló-rohamos öregedési folyamatnak. Gyanakodva figyeljük őket, biztos már a fiatalabb csajokat bámulják, ők sokkal feszesebbek, dögösebbek és vidámabbak, mint mi, akik lassan lehúzhatjuk a rolót. Ráadásul a munkahelyünkön is egyre több a fiatalabb kolléga, akik sokkal lendületesebbek, merészebbek, hiszen még most estek ki az iskolapadból.

Nincs még lakásom, sem gyerekem, sőőőt, még férjem sincs!!-őrjöngünk fenevadként, s hisztinket nem csillapítja le egyetlen barátnőnk sem, főleg  akit  történetesen épp most jegyeztek el. Rettegünk, hogy lemaradunk valamiről, s már nem tudunk őszintén örülni más boldogságának sem, hiszen csak arra tudunk gondolni, mi vajon eljutunk ide? Ha igen, mikor? Nem leszek túl öreg az esküvőmön, a szülőszobán, a várva várt előléptetés ünneplésekor? Mi van, ha kifutok az időből? Mi lesz, ha nem sikerül tartanom magam a tervhez, amit annak idején kitűztem?

 

szexi


Szép lassan elfelejtjük, hogy valójában még mindig hihetetlenül fiatalok vagyunk, s csak most kezdődik az életünk, hiszen végre felnőtt, érett nővé váltunk!

Túl vagyunk számos komoly döntésen, s már nem csak az a problémánk, hogy mit vegyünk fel az esti bulira, hanem felelősségteljes életet élünk. Van jó pár év tapasztalatunk a munkában, tisztában vagyunk erősségeinkkel, s ismerjük azokat a területeket, ahol még szeretnénk fejlődni. S ami a legfontosabb, bármikor úgy dönthetünk, itt az ideje a váltásnak, ha már nem érezzük jól magunkat, vagy rájöttünk, hogy nem ezen a vonalon kell tovább haladnunk. Nem érdemes várni, menjünk mi magunk a lehetőségek elé, végre merjük azt tenni, amit igazán szeretnénk! Már nem vagyunk pályakezdők, akik még maguk sem tudják, mit akarnak az élettől, lassan de biztosan letisztult a kép, s ez önbizalmat ad.


Tehát pánikra semmi ok, kapjuk össze magunkat, s végre kezdjük el élni az életünket, melynek alapjait már megteremtettük, s a most jött el a finomítás ideje. Iratkozzunk be végre abba a tánciskolába, amit évek óta csak bámultunk a villamosról, kezdjük el a nyelvtanfolyamot/főzőiskolát/énektanulást, bármit, amiről hosszú ideje ábrándozunk, de sosem vágtunk bele. Egészen idáig.

S ami a bőrünket illeti, lehet, hogy többször kell bemasszírozni a narancsbőr elleni krémet, de higgyétek el, hogy a pasink ezt nagyon szívesen megteszi. Úgyis azt hiszi, hogy testápoló-nem kell neki mindenről tudni! Ő még mindig ugyanazt a dögös nőt látja, akibe beleszeretett, s talán még tetszik is neki az a három kiló, amit mi úgy utálunk. Vagy többnyire észre sem veszik, ők nem csinálnak akkora ügyet ezekből a dolgokból. Nyilván nem kell lefolyni a kanapéról, de egy kis ingadozás belefér az életünkbe. Ha pedig mégis az életmód változtatás mellett döntünk, akkor kitalálhatunk közös programokat, valószínűleg értékelni fogják a közös kondizást, futást, s még inkább a szaunázást. Utána jó lesz összebújni, s közösen megnézni egy filmet, majd fel (s utána le)venni azt a vadító fehérneműt - hát kinek van még egy ilyen klassz csaja?

 

Felejtsük el végre a naptárat, kit érdekel, hány év, hónap és nap telt el, élvezzük az életünk minden pillanatát, s összpontosítsunk arra, amit igazán szeretünk csinálni! Talán nem sikerült még mindent elérnünk, amit terveztünk, de rengeteg időnk van rá.

Szóval nyugodt szívvel tedd ki te is azt a táblácskát, hiszen egy nő harminc évesen igazán szexi. Sőt, mindig az marad.

 

Köszönjük a harmincas nők nevében a cikk írójának Mizsei Beának! :)