Azokon a bizonyos napokon… ekként kezdődött egy régi betétreklám, majd következett egy lehangoló felsorolás fejfájásról, kedvetlenségről, ingerlékenységről, hogy azoknak a tévénéző nőknek is rossz kedve lett, akik aktuálisan nem menstruáltak. Nos, ez a cikk a bizonyos napok előtti időszakról kíván szólni, amit sok nőnél szintén fejfájás, letargia, irritált hangulat mérgez, ám egy új megközelítés szerint nem is olyan nehéz befolyásolni a rossz közérzetet. Kis szösszenetünk célja, hogy azokba is lelket öntsön, akiken épp eluralkodott a bizonyos napok lehangoltsága.

mensi1

PMS az akaraterő szemszögéből

Az alábbiakban tehát a premenstruációs szindrómáról lesz szó, a belső démonok e sajátosan női fajtájáról. Amikor elkap minket a kontrollálhatatlan hisztis roham, felkapjuk a vizet egy mosogatóban hagyott koszos tányéron, egy megjegyzéssel ledorongolunk bárkit, és a sarokba hajítjuk a telefonunkat, hisz ilyenkor ne zaklasson senki. Egymás után öntenek el az érzelmek, átcsapnak rajtunk, mint vihar a mólón, és nem tehetünk mást, mint kihúzzuk, amíg alábbhagy a tombolás – igen, nőként is várjuk, míg alábbhagy a saját tombolásunk – remélve, hogy minimális lesz a károkozás.

A PMS-t felfoghatjuk önkontroll zavarként – vagyis a hisztizés az akaraterő hiányából fakad, egyszerűen képtelenek vagyunk féken tartani magunkat, állítja Roy F. Baumeister akaraterő-kutató. Példaként Melanie Griffith-t említi, aki egyik nap beadta a válókeresetet férje, Don Johnson ellen, majd a következő nap visszavonta, és eme abszurd cselekedetre a premenstruációs szindróma ihlette. Szélsőséges, de igen szemléletes példa, valljuk be.

Véges akaraterő-készlet

mensi2Baumeister szerint mindannyian rendelkezünk akaraterő kapacitással, ami ugyanúgy kimerül, ahogy autózáskor kifogy a benzin a tankból. Egy idő után belefáradunk abba, hogy önfegyelmet tanúsítsunk. Például hiába sikerül sokáig rendet tartani az íróasztalunkon, egy idő után valahogy elcsúsznak a dolgok, és megint felgyűlik a rumli; aztán összeszedjük magunkat, kibogozzuk a káoszt, majd kezdődik minden elölről.

Az akaraterő gyakorlásához – mint minden máshoz – a tápanyagokból szerezzük az energiát. Ez olyan meglepően hangzik, amilyen kézenfekvő valójában. Az önirányításhoz megfelelő glükózszintre és glükózfelhasználásra van szükségünk. Ha nem megfelelő összetevőjű és akadozó a táplálékbevitel, leapadnak a cukorraktáraink, nem lesz muníciónk az önkontrollhoz – idegesek leszünk, lobbanékonyak. Kísérletekkel igazolták, hogy megfelelő vércukorszint esetén jobb önkontrollt tudunk tanúsítani.

Glükózzal a PMS ellen

A havibaj előtt és alatt egy sor fiziológiai és hormonális folyamat zajlik a női testben, ami a ciklus többi szakaszára nem jellemző. Megváltozik a glükózfelhasználás mintázata is, hiszen női szerveink több cukrot igényelnek, hogy előkészítsék és lebonyolítsák a méhnyálkahártya távozását.

Márpedig ha az idegrendszer kevesebb glükózhoz jut, mint egyébként, bekövetkeznek az indulatkitörések. Ha a problémát elsősorban a megváltozott tápanyag-felhasználás okozta, tanácsos jobban odafigyelni étrendünkre azokon a bizonyos napokon, állítja Baumeister, hogy minden részünknek jusson elég tüzelőanyag. mensi3

Indítsunk egy tartalmas reggelivel a cukorraktár feltöltéséhez. Napközben is fogyasszunk lassan felszívódó ételeket, zöldséget, magvakat (kesudió, mogyoró stb.), nyers gyümölcsöt, sajtot, halat, húst, mert ezeket szervezetünk lassan alakítja cukorrá, és hosszabb ideig jelentenek utánpótlást, ellentétben a gyorsan felszívódó ételekkel. Ez utóbbiakat, mint a keményítő, burgonya, rizs, fehérkenyér, szénhidrátok, nassolnivalók, a szervezet gyorsan feldolgozza, következésképp felívelő és zuhanó glükózciklust eredményeznek, és így ingatag pszichés állapotot. A PMS alatt lassan felszívódó ételeket fogyasztó nők kevesebb tünetről számoltak be.

A probléma tehát egyáltalán nem olyan kezelhetetlen, ahogy eddig hittük, nem kell tűrnünk többé a PMS démonait. Igaz, havi egyszer talán minden nő megengedheti magának, hogy kiengedje kezei közül a gyeplőt, lévén a kutatások kimutatták, hogy a nők összességében jobbak az akaraterő tesztekben a férfiaknál.

Szabó Elvira