A legújabb kutatások szerint a háztartás vezetéséért is felelős dolgozó nők kevésbé becsvágyóak és nem törődnek annyira munkahelyi előmenetelükkel, mint azok, akiknek nem kell aggódniuk az otthoni teendők miatt.

Érdekes módon férfiak esetében az otthoni feladatok ellátása semmilyen hatással nem volt a munkahelyi előmenetelre.

"Úgy tűnik a háztartási feladatok ellátása a külvilág számára annyira megerősíti a nők hagyományos szerepkörét, hogy már magukban a nőkben is csökken a vágy, hogy munkahelyükön is sikereket érjenek el” - nyilatkozta Serena Chen, a Kalifornia Egyetem pszichológusa.

 

takaritas

 


Bár sok területen sikerült eredményeket elérni a nemek közti egyenlőség tekintetében, sok családban még mindig csak és kizárólag a nők feladata a gyereknevelés, a háztartás vezetése és a családi kassza kezelése. A vizsgálati eredmények szerint ez nagyban befolyásolhatja a nők munkahelyi előmenetelét. "Emiatt a nők sokszor veszítenek ambícióikból, nem keresik az előrelépési lehetőségeket, vagy nem is dolgoznak teljes munkaidőben" - magyarázta a szakértő.


"Az otthoni feladatok és a felelősség miatt a nőket már nem érdekli annyira a karrier" - tette hozzá Chen. "Ha tényleg azt szeretnénk, hogy a nemek közti egyenlőség a mindennapokban is megvalósuljon, a férfiaknak át kellene vállalniuk az otthoni teendők legalább egy részét."

Forrás: medipress