Örömmel vettük, hogy Velkey Ádám, hétszeres világ-, kilencszeres Európa-bajnok szervátültetett atléta megtisztel bennünket és receptversenyünk zsűrijében képviseli az egészséges táplálkozás és életmód irányzatot. Ő maga is rendkívüli módon odafigyel a táplálkozására és az egészségére. 

Szekeres Máté MSZSZ 1

Fotó: Szekeres Máté/MSZSZ 

 

Mit is érdemes Velkey Ádámról tudnunk? 

Elsőként, hogy elképesztő eredményeket produkált a Szervátültetettek XXI. Világbajnokságán, a spanyolországi Malagában hét számban indult, valamennyiben a dobogóra állhatott, három számban is aranyérmet szerzett, kettőt világcsúccsal. 

Szekeres Máté MSZSZ 10

Ádám, édesanyja és két testvére egyaránt Alport-szindrómában szenved, ami nem volt ismeretlen a család előtt, édesanyja nagybátyja ebben a betegségben hunyt el 19 évesen. Tíz esztendeje, amikor 16 éve­s volt, elkerülhetetlenné vált a veseátültetés. Előbb Ádám ikertestvére, majd három hó­nappal később Ádám, 2010-ben pedig édesanyja és az legidősebb testvére esett át a transzplantáción.

„A műtét után nagyon sokáig a négy fal között éltem, nem mozdulhattam ki otthonról a legyengített immunrendszerem miatt – meséli Ádám. Aztán amikor jobban lettem, sokan próbáltak a sportolásra rábeszélni – ami a műtét előtt mindennapjaim része volt –, de ellenálltam. Egy-két év múlva azonban beleszerettem a crossfitbe, versenyekre is jártam. Az atlétikára a menyasszonyom, Kocsis Kata révén találtam. Ő ko­rábban Ecse­ki Dániellel atletizált, aki a versenyzés mellett ed­zősködik. Két és fél éve kezdtem el nála edzeni, azóta a sportág szerelmese lettem. Együtt készülök Danival, Sipos Janival, Boros Bencével és Pázmándi Zsoltival, hálás vagyok nekik, nélkülük talán feladtam volna – folytatja Ádám, akinek a csapaton kívül a családja a legnagyobb támogatója. Amire különösen oda kell fi­gyelnünk, az a ve­sém egészsége, vagyis a terhelést nálam máshogy szabjuk meg, heti ötnél többet – sajnos – nem edzhetek, és semmilyen táplálék-kiegészítőt nem szedhetek.”

Ádám legjobb eredménye 100 méteren 11.10, 60 méteren 7.01, amivel a februári fedettpályás országos bajnokságon az egészségesek között hetedik lett, s ez jelentős mérföldkő volt számára, sok erőt adott a folytatáshoz.

Szekeres Máté MSZSZ 4

Fotó: Szekeres Máté/MSZSZ 

 

„Nem csupán azzal a céllal mentem a vb-re, hogy megvédjem a két évvel ezelőtt megszerzett világbajnoki címeimet, az volt az álmom, hogy világcsúcsokat fussak. Beteljesült! 100-on egy 1987-ben futott 11.18-at, 200-on pedig egy 1997-ben elért 23.49-es időeredményt sikerült túlszárnyalni. Persze ehhez nélkülözhetetlen volt a biztos háttér. Dél-afrikai riválisaim elneveztek a szervátültetettek magyar Usain Boltjának, amin jót derültem és a helyén kezelem, de tagadhatatlanul jó érzés volt Malagában is magyarnak lenni. Én sprinter vagyok, az úgymond egyéb versenyszámokban elért eredményeim CrossFites múltamnak köszönhető elsősorban. Megtiszteltetés volt számomra, hogy ismét címeres mezt ölthettem, remélem, hogy teljesítményemmel sikerült hazám hírnevét öregbítenem. Társaimhoz hasonlóan, hiszen a Magyar Szervátültetettek Szövetségének 52 fős válogatottja összességében az éremtáblázat előkelő 9. helyén végzett. Ami a jövőt illeti, célom, hogy jóval 11 mp alatt fussak 100-on, illetve nagy álmom, hogy egyszer az egészségesek mezőnyében a dobogóra állhassak.”

Szekeres Máté MSZSZ 8

 Fotó: Szekeres Máté/MSZSZ 

 

Velkey Ádám súlylökésben, 100 méteres síkfutásban (11.10) és 200 méteres síkfutásban (23.41) szerzett aranyérmet, utóbbi kettőt tehát világcsúccsal, a 4x100-as és a 4x400-as váltó tagjaként ezüst­érmes, kislabda- és gerelyhajításban harmadik lett a spanyolországi világbajnokságon.

Szekeres Máté MSZSZ 9

 Fotó: Szekeres Máté/MSZSZ 

 

Szívből gratulálunk ezekhez a fantasztikus eredményekhez! :)