Ön is minden évben újra telepíti a muskátlikat, mert akkor lesz csak szép és buján virágzó? És ezt el is hitte?

Bizony, nagyon rosszul tette. Viszont jó hírünk van azoknak, akik akár lustaságból, akár költségkímélésből inkább megspórolnák az újítással járó időt és pénzt.

muskatliHosszú, hatodik éve tartó kísérletnek vetettük alá a muskátlikat, amelyek nálunk virulnak nyaranta, a módszer tehát kipróbált, az eredmény pedig biztos. Az eljárás a következő: késő ősszel, amikor gyanús, hogy éjszaka már fagyni fog, fogtuk a virágládákat, és úgy, ahogy voltak, fagymentes, sötét helyre tettük őket telelni, majd jól rájuk zártuk az ajtót. Vizet, fényt nem kaptak, háborítatlanul pihentek egészen tavaszig.

Április elején, vagy amikor úgy látjuk, hogy már nem igazán lesz hajnaltájban sem fagy, elővesszük a ládákat, amik ilyenkor leginkább hatalmas, száraz levéldzsungelnek néznek ki, itt-ott pár felnyurgult levéllel. Az ágakat metszőollóval mind visszavágjuk, csak 5-6 centit hagyunk meg belőlük. Közben figyelünk, hogy mutatnak-e életjelenséget, egyszerűbben: zöld és nedves-e a metszet. Ha nem, mert elszáradt vagy elfagyott, akkor azt tőből le kell nyisszantani.

Ez után következik a növény visszacsalogatása az életbe. Az adagolási útmutató szerint tápoldatot juttatunk a földbe, és alaposan belocsoljuk úgy, hogy az összes földmorzsa vizes legyen. Ez eltarthat egy jó darabig, a télen porrá száradt ültető közeg úgy szívja majd magába a vizet, mint a szivacs, ezért folyamatosan pótolni kell, míg teljesen át nem ázik. Ha a ládánknak nincs sajátja, akkor feltétlenül tegyünk az ültetőedény alá tálat, amiből visszaszívhatja a kicsorgott vizet, nehogy kimossuk a földből a frissen belehelyezett tápanyagokat.

Ez után már csak várnunk kell. Pár hét alatt csodásan burjánzó és gazdagon virágzó muskátlikat kapunk. A titok nyitja a tápozás, amit kéthetente illik megejteni, illetve a bőséges locsolás. A muskátli egyébként nem szereti a nagy hőséget, inkább a nyár elején és ősszel virágzik, a kánikulában csak pihegni tud, nem véletlenül az alpesi házak hagyományos dísze.