A tipegő kisgyermek dackorszaka valahol három és öt éves kora között múlik el. Fokozatosan kezd kialakulni benne az önkontroll és ezzel párhuzamosan tűnnek el a hiszti rohamok.  Egyre jobban megérti maga körül a világot és szépen lassan megtanulja kezelni a szembeérkező eseményeket.

 

ovodas

 

Ez a folyamat azonban egyszer csak véget ér.  Gyermekünk megtanul gondolkodni, sőt  várakozni, ami hatalmas fejlődés nemcsak a gyermek, de a megkönnyebbült szülők számára is.  És kezdetét veszi egy újabb korszak, felvirrad a miértek hajnala. A gyermek csak kérdez és kérdez, a szülő pedig hol türelmesebben, hol kisé megfáradtan és türelmetlenül, de válaszolgat neki.  Ne várjuk, hogy mindent megértsenek, hisz még picik, szükségtelen logikai fejtegetésbe és részletes magyarázatokba bocsátkozni. Próbáljuk minél érthetőbben kifejezni magunkat gyermekeink számára.

 

A másik szembetűnő változás, amit gyermekünknél tapasztalhatunk, az a barátkozási hajlam megerősödése.  Míg a kis tipegőnk inkább saját kis világába zárkózva, játékait lehetőleg minél inkább kisajátítva játszott, elkezd szépen lassan nyitni óvodástársai felé. No persze ez sem lesz számára zökkenőmentes, ám megtanulják, egymást megtanítják (hol finomabban, hol picit erélyesen, esetenként verekedéssé fajulva..) a közös játék alapszabályaira; a várakozásra, az önuralomra és az együttműködésre.

 

Otthonodat érdemes „gyermekbiztossá” alakítani.  Értékes tárgyakat, az első váza leverését követően megtanulod, hogy nem érdemes a gyermek által  elérhető magasságban tárolnod.. A konnektorokról és veszélyes anyagokról sem szabad megfeledkezni! A gyerekek imádják a kulcsokat és a hozzájuk tartozó lyukakat vagy a nyílásokat, amik kulcslyuknak tűnnek, nevezetesen akár egy konnektor is annak tűnhet…. Erre találták ki a konnektorvédő dugókat.  Nem minden gyerek ördögfióka, de akad köztük és mint tudjuk jobb félni…

 

Néhány óvintézkedés, amit érdemes megszívlelni:

  • Ne adj motivációt gyermekednek  ahhoz, hogy bútorokra másszon fel. (például egy magas polcra helyezett kedvenc édesség megkaparintásának lehetőségével) Tedd be a szekrénybe a gyermek számára vonzónak tűnő tárgyakat.
  • Ha mégis megkísérelne feljutni  számodra ésszerűtlennek tűnő magasságba, előzd meg a bajt, a könyvespolcokat erősítsd a falhoz  tipplivel, hogy ne tudja magára rántani.
  • Ne lógjanak megrántható zsinórok, kábelek sehol. Ha gyerek lennél, bizonyára Te is azt rángatnád! (vagy rángattad..:-)) Sütőedény nyele se álljon ki a tűzhely széléről! Használd inkább a belső lángot!
  • A lakásod több féle okos gyerekbarát dologgal felszerelheted: például  csúszásgátlók, sarokvédők, gyerekbiztosan záródó dobozok gyógyszereknek stb. Használd ezeket, ha nem akarod folyamatosan gyermeked tevékenységét figyelni!
  • Idegrendszered kiegyensúlyozása érdekében világos bútoraidra érdemes bútorvédő huzatot beszerezned, hisz jobb a békesség!

Háztartási karbantartó munkáidban ne várj magadtól olyan precizitást, amit korábban esetleg megtehettél, hisz egy üvegasztalt nehéz a tapicskoló kezektől megvédeni.  A háztartási munkákra fordított többletidő Neked bosszúságot okoz, gyermekeidtől pedig elveszi azt az időt, amit rájuk is fordíthatnál! Gondolj arra, hogy egyszer vége lesz ennek a korszaknak is és hogy fogod sajnálni! Nekem elhiheted!