Vajon miért viselkednek a kisfiúk teljesen másként, mint a kislányok? Miért szeretnek a kisfiúk inkább szaladgálni, birkózni, verekedni, míg a kislányok inkább babáznak, és a szerepjátékokat helyezik előtérbe? Sőt a lányok kimondottan kerülik a verekedős helyzeteket, azaz a konfrontációt.

 

Tesztoszteron hullám a magzati korban

A kisfiúk esetében a terhesség nyolcadik és tizennyolcadik héti között történik meg a herécskékben a tesztoszterontermelődés, mely maszkulinizálja a kisfiú testét és agyát valamint meghatározza annak későbbi férfias viselkedését. Az történik ugyanis, hogy tesztoszteron hormon néhány sejtet elpusztít a kommunikációs központokban, cserébe viszont többletsejteket termel a szex- és agresszivitás központban. És szinte már meg is kaptuk a férfiak és nők viselkedése közötti különbség magyarázatát. Noha a tudósok korábban úgy gondolták, hogy a fiúk magas fokú mozgásigénye, mindössze a szocializáció eredménye, ma már bizonyítottan biológiailag épül be a legtöbb mozgással kapcsolatos késztetés a férfi agyba.

 A terhesség későbbi szakaszában azonban egy másik hormon is "beveti magát". Nevezetesen a Müller-féle gátlóanyag, mely nem a férfiasságot erősíti, hanem "nőietleníti" (defeminizálja) a kisfiúk agyát és testét. A férfiasság biztosítéka tehát a tesztoszteron hormon és a Müller-féle gátlóanyagok "koktélja". Bármelyik hiányában a kisfiúk kislányos viselkedést mutatnak.


kisfiu

Az igazán kisfiús magatartásra tehát az alábbiak jellemzőek:

Gyorsabb érzelmi reagálás és nehezebb megnyugvás

Kevesebb szemkontaktus

Több mozgás és mozgáskövetés

Felfedező viselkedés

Nagyon jó térbeli érzékelés

Vizualitás

Veszekedés iránti „érdeklődés”, provokáció

Durvaság

Rendbontásra való hajlam

 

Néhány érdekesség:

A kisfiúk 7 hónapos korukra tökéletesen tudnak anyjuk arcrezdüléseiből olvasni, azonban mire 12 hónaposak lesznek, teljesen immunissá válnak ezekre a leadott jelekre! Lehetőség szerint a fülük botját sem mozgatják a kis bestiák! (Lányoknál ez éppen fordítva történik, őket ugyanis azonnak meg tudjk fékezni a szülők némi mimikával.) 

Kutatók szerint a fiúk és a lányok is a nemüknek megfelelő játékokat részesítik előnyben, de míg a lányok szívesen játszanak fiús játékokkal, addig a kisfiúk kb. 4 éves koruktól elítélik a lányos játékokat. (pld.: lila vagy rózsaszín kisautó)

A tudósok továbbá arra is rájöttek, hogy nem lehet befolyásolni a gyerekek kezébe adott játékokkal nemi identitásukat. Kisfiúk a Barbie babával előbb-utóbb kardozni kezdenek...  A fiúk bármit is kapnak, ők azzal képzeletbeli ellenségüket fogják üldözni és építeni-rombolni fognak, majd újabb és újabb csínytevésen fogják törni a fejüket, a lányok pedig babázni és eygüttműködést igénylő játékokkal fognak leginkább játszani.

Viselkedéskutatók szerint a kisfiúk idejük 65%-át töltik versengéssel, míg a kislányok mindössze 35%-át.


A kisfiúkat, mire elérik a három és féléves korrt, legjobban azzal lehet megbántani, ha valaki "lekislányozza" őket. Négy éves kor után pedig azt a fiút, amelyik lányokkal játszik, ki is közösítik. A férfias viselkedést (pld.: rendbontást) viszont annál inkább díjazzák egymás között.

(Forrás: Louann Brizendinne: A férfi agy)

A könyv a Nyitott Könyvműhely Kiadó webáruházában megvásárolható.