Ezek az anyák arra használják a televíziót, hogy kicsit nehezebben kezelhető gyermeküket ezzel nyugtassák le, pedig már számos tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy a túl fiatal korban történő tévézés káros, és sok fontos fejlődési állomást is késleltet.

 

gyerek_a_tv_elott

 

A vizsgálat során Thompson és csapata több mint 200 alacsony jövedelmű anyát és gyermekét követett nyomon, akiket egy, a csecsemőkori elhízás kockázatával kapcsolatos tanulmány részeként saját otthonukban figyeltek meg. A szakemberek megállapították, hogy számos esetben már a három hónapos csecsemőket is napi három órára a tévé elé tették, egyéves korukra pedig a vizsgált gyerekek negyven százaléka töltött el legalább ennyi időt a képernyő előtt. A gyerekek tévéztetése nagyobb arányban fordult elő az elhízott, tévéfüggő anyák körében, illetve ott, ahol a csecsemő a szokásosnál nyűgösebb volt. Számos esetben az étkezések közben is ment a tévé, ám ez kevésbé volt tipikus azoknál az anyáknál, akik magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztek.

Amint arra Thompson felhívta a figyelmet, az elhízott kismamák nagyobb eséllyel folytatnak mozgásszegény életmódot, illetve hajlamosabbak a depresszióra is, ezért ők maguk is többet néznek tévét, és gyermekiket is gyakrabban engedik a készülék elé. A szakember most egy olyan vizsgálaton dolgozik, melyből azt szeretné kideríteni, vajon játékkal vagy egyéb módon el lehetne-e vonni ezeket a gyerekeket a tévé képernyője elől, hiszen így ők már eleve számos hátránnyal indulnak neki az életnek.

Forrás: medipress