Az ajándék a szeretet egyik kézzelfogható kifejezőeszköze. Azonban, hogy ez valóban szeretetünkről tanúskodjon, a többi szeretetnyelvet is alkalmaznunk kell vagyis a testi érintést, szóbeli megerősítést, minőségi időt és a szolgálatkészséget.

Ha gyermekünk nagy becsben tartja a tőlünk kapott ajándékokat, biztosak lehetünk abban, hogy ez a szeretetnyelve.

Azonban az ajándékozást ne tévesszük össze a fizetséggel. Fizetségről akkor beszélünk, ha gyermekünk „rászolgált” a kapott dologra. Például ha kitakarítja szobáját és mi kilátásba helyeztünk érte egy „ajándékot”, akkor ez inkább fizetség mint feltételnélküli szeretetünk kifejeződése.

 

 

csomag1

 

Ha gyermekünk a tőlünk kapott ajándékot megtagadja, például kidobja  a kukába, biztosak lehetünk benne, hogy noha az ajándékozás a szeretetnyelve, mégsem örül neki. Az ilyen események hátterében az üres érzelmi tank áll. Tehát nagyon fontos a többi szeretetnyelv alkalmazása. Gyermekünk szeretete nem megvásárolható.

 

Az ajándéknak sosem az értéke vagy mérete számít, hanem a jelképes üzenet, amit hordoz, azaz hogy gondoltunk a megajándékozottra. Sosem sajnáljuk az időt a megfelelő csomagolásra és az átadás ünnepélyes alkalmának érzékeltetésére, ugyanis az ajándék kibontása is fokozza az izgalmat. Az ajándék kiválasztásánál pedig ügyeljünk arra, hogy feltétlenül ne a reklámok sugallta ajándékot vásároljuk meg. Legyen az személyre szóló és az életkornak megfelelő, szolgáljon pozitív célt a gyermek életében.

 

Azonban túlzásba se vigyük. Ne halmozzuk el gyermekünket mindenfélével, mert egy idő után nem fogja értékelni azokat. Sokan próbálják a személyes törődést ajándékhalmokkal pótolni, ami egyáltalán nem célravezető! Ez leginkább különélő szülők esetén jellemző. A különálló apa sokszor próbálja meg ezzel kifejezni szeretetét. Aminek legnagyobb veszélye az lesz, hogy a gyermek anyagiassá válhat, később pedig rájön, hogy érzelmeivel manipulálni tudja szüleit, akik kifejezve szeretetüket szinte mindent meg fognak vásárolni gyermeküknek.

 

A jó ajándék viszont szorosabbra fűzi a gyermek-szülő szeretetkapcsolatát.

(Forrás: Gary Capman  Gyerekekre hangolva c. könyve)


A könyvet ITT vásárolhatja meg!

 

További cikkek a témában:

A gyerekek öt szeretet-nyelve

Az első szeretet-nyelv: Testi érintés

A második szeretet-nyelv: Az elismerő szavak

A harmadik szeretet-nyelv: A minőségi idő

Az ötödik szeretet-nyelv: Szívességek