A gyermekek helytelen magatartásának a hátterében sokszor a minőségi idő utáni vágy áll. Igénylik szüleik osztatlan figyelmét. Ők nincsenek tekintettel az általunk halaszthatatlannak ítélt teendőinkre. Ha kiürült érzelmi tankjuk mindent megtesznek azért, hogy kiköveteljék tőlünk azt. És ennek megnyilvánulási módja gyakran az engedetlenség. Ezzel ugyanis elérik, hogy legalább a szidalmazás idejére ugyan, de mégiscsak velük foglalkozzunk. Ezt azonban a legjobb jóindulattal sem lehet minőségi időnek nevezni. Sőt!

 

elismero_szavak

 

A minőségi idő ugyanis azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Gyermekeink csecsemőkorban ebből bőségesen részesülnek, de ahogy cseperednek, ezt az időt a szülők visszaszorítják. Manapság a családok már nem engedhetik meg maguknak, hogy az édesanya a GYES letelte után is otthon maradjon és csak a házi munkával és gyermekeivel foglalkozzon. Így aztán a munkahelyi és otthoni teendők mellett egyre kevesebb időt szánunk gyermekeinkre. Egyes tevékenységekről le kell tudni mondanunk, ha minőségi időt szeretnénk gyermekeinkre tartalékolni. A minőségi idő a gyerekek számára azt fejezik ki, hogy fontos vagy nekem és nagyon szeretlek. Törekedjünk egy olyan fontossági sorrend betartására, amelyben gyermekünk előnyt élvez.

 

Tulajdonképpen nem maga a tevékenység számít, hanem a puszta együttlét, melyben gyermekünk osztatlan figyelmünket élvezi. Persze nem könnyű ezt mindig beiktatni napirendünkbe, de megfelelő szervezéssel könnyen bekerülhet a napi rutinba sőt akár szokásunkká is válhat. Több gyermek esetén minden gyermekünkre kell időt szakítanunk, amikor csak és kizárólag vele foglalkozunk.

 

Az együtt töltött idő fontos része a szemkontaktus, amit a szülők sokszor negatívan használnak, például rendreutasításra, nyomatékosításra. Nézzünk mindig kedvesen gyermekünkre. Így érezni fogja feltételnélküli szeretetünket és erősödik önértékelése. Minőségi idő alatt értendő nemcsak a meseolvasás, közös játék, de akár a mosogatás, autómosás, gyümölcsszedés, mely jó alkalmat ad egy tartalmas beszélgetéshez.

 

Gyermekeink bizalmas beszélgetések iránti igényüket sosem növik ki bármelyik korszakukat élik éppen. Ugyanis mindig van olyan téma, ami éppen foglalkoztatja őket és szükségük van kellemes légkörben elhangzó tapasztalatainkra, tanácsainkra. Kisgyermekek esetében pedig az esti beszélgetéseknek van kiemelt jelentősége. Minden gyerek szeret mesét hallgatni és a meseolvasás után adódik a lehetőség a napi események átbeszélésére.

 

Ha még gyerekkorban sikerül kialakítani az esti szertartásokat, nyitva maradnak a kapuk gyermekeink felé még akár kamaszkorukban is és nem „csúsznak ki” a kezeink közül.

A későbbi meghitt beszélgetések hiánya az oka a későbbi drogfogyasztás, helytelen szexuális viselkedés és tekintély elleni lázadásoknak. Ügyeljünk erre!

 

Összefoglaló ötletek a minőségi idő megteremtésére:

Közös étkezések

Közös hétvégi kiruccanás

Együtt végzett otthoni teendők

Esti meseolvasás

Ne áldozzuk fel magunkat és gyermekeinket a sürgető teendők oltárán! Ezekre ugyanis sosem fogunk emlékezni, amit azonban gyermekeinkért teszünk maradandó lesz!

(Forrás: Gary Capman  Gyerekekre hangolva c. könyve)


A könyvet ITT vásárolhatja meg!