"Nekem csak a gyermekem boldogsága számít!" - Ez a veszélyes mondat gyakran hangzik anyukák szájából, akik egyébként tényleg csak a legjobbat szeretnék gyermekeiknek! DE VIGYÁZAT! Óvatosan a kényeztetéssel!


A Kényeztető

 

Manapság egyre jellemzőbb nevelési forma. Ezek a szülők veszik meg a legtöbb nevelési kézikönyvet, járnak előadásokra, gyerekükkel játékos csoportfoglalkozásokra. Szülőként valóban kiteszik lelküket gyermekükért. Teszik ezt abban a hitben, hogy csak így válhatnak jó szülőkké.

 

A kényeztető első és legfontosabb célja, hogy gyermeke boldog legyen! A gyerek központi helyet foglal el a szülő életében, minden mást kiszorítva onnan! A mindennapok és társas kapcsolatok szinte minden részlete körülötte forog. A kényeztetők túl messzire mennek! Túlzásba viszik a szülői szerepet! Túlságosan odafigyel a gyerek érzéseire, agyonmagyarázzák a kéréseket. Minden erejével azon van, hogy a gyerekkel szoros és szeretetteljes legyen a kapcsolata.

 

kenyezteto_szulok

 

Mi lehet ezzel a baj?

A baj gyökere ott van, hogy a körülrajongott gyerek elbizakodott és követelőző lesz, sőt a hatalom birtokosává válik. A nevelési módszer hibája nem a szeretet mennyiségében rejlik, hanem a szeretet eltúlzott kimutatásában.  Legfontosabb a szülők számára, hogy gyerekük szeretve érezze mindig magát, ám közben csorbát szenved a szülői tekintély és kompetencia. Kívánságaiknak hízelkedéssel próbálnak érvényt szerezni. Minden erejükkel gyermekük lelkivilágára összpontosítanak. Mindentől megóvják őket, ám eközben gyermekük önállóságát is veszélyeztetik  Később pedig megdöbbenve tapasztalják, ha gyermekük nehezen kezelhetővé válik. Holott logikus, mivel ezek a gyerekek nem tapasztalták meg szüleik vezető szerepét.

„A gyerek trónhoz vezető útja a kényeztető családban véget nem érő szülői alkudozással és túlzott empátiával van kikövezve.”

A kényeztető nevelési módszer a túlbeszéléssel, túl magyarázással megtanítja a gyereket az alkudozás művészetére. A szülőknek a gyerek választékos nyelvezete végül még ez tetszeni is fog…. És még több hatalmat engednek át a gyereknek.

A gyerekek pedig rájönnek, nekik igen jó üzlet a csalódottság, mert szerető szüleik mindent el fognak követni, hogy kárpótolják őket.

(Forrás: Beth. A Grosshans: Ki az úr a háznál?)

 

A könyv a Park Kiadó gondozásban jelent meg, amit a Kiadó webáruházában meg is rendelheti.

 

További cikkek:

  • Engedékeny nevelési módszer
  • Megkövetelő nevelési módszer
  • Távolságtartó nevelési módszer