"Miért baj, ha engedékeny vagyok? Mikor én csak jót akarok a gyereknek!" - Megtudhatja, milyen káros hatásai vannak gyermekére, ha nem szab határokat a engedékenységének illetve gyermekének!


A kényeztető nevelési módszer közeli rokona, mely szintén érzésközpontú, demokratikus.

Azzal a különbséggel, hogy nemcsak a gyerek kedvében jár, hanem meg is hajol szükségletei és követelései előtt. A szülő természetesen szeretné, ha tisztelettudóan és együttműködően viselkedne gyermeke, de ennek képtelen érvényt szerezni.

Szoronganak, nem bíznak gyerekeikkel létrejött kapcsolatuk erejében. A kialakult szorongás óhatatlanul alárendelt helyzetbe sodorja őket. Ezek szülők általában személyes gyerekkori háttérből indíttatva kételkednek magukban, kapcsolataikban. Lelkük mélyén alkalmatlannak érzik magukat a szülői szerepre és nem hiszik, hogy gyermekük szerethetőnek és csodálni valónak tartja őket. Ezért nem képesek határozott fellépésre, mert gyermekük részéről érkező esetleges elutasítás oly mélyen érinti őket. Gyakran értékelik gyermeküket túl akaratosnak, túl tevékenynek, túl ravasznak, túl érzékenynek, túl betegesnek, túl valami olyannak, aminek ők nem tudnak határt szabni.

 

engedekeny_szulok

 

Ezek a szülők nem vezetik, hanem követik gyermekeiket. Őket az érzelmi hatalom birtokosának tartják és ez a hatalom megfélemlíti őket. Szinte könyörögnek gyermeküknek az együttműködésért. Az engedékeny szülők gyerekeinek meg sem kell küzdeni a trónért, a szülők maguktól félreállnak. A gyerek pedig visszaél a szülői gondoskodással és törődéssel. Persze nem gonoszságból, csak mert rájött, hogy az irányítás az ő kezében van.

 

Az alkalmazott viselkedés minta a szülői reakcióktól függ; akarnokság, dühöngés vagy szorongás. A végeredmény ugyanaz, a szülők reagálnak, a gyerek még inkább magáévá teszi a romboló magatartást. Nem ritka, hogy a végén a szülő zokogva könyörög gyerekének, hogy nem bírja, szinte a kisgyerektől várva a megoldást a kialakult helyzetre. Vagy egy másik végletbe esik és fenyegeti gyerekét, hogy el fogja hagyni.

Az engedékeny szülők gyereke is szakértői szintre emeli azt a viselkedési formát, amivel sakkban tudja tartani szüleit.

 

Az engedékeny szülők is túlbeszélik a nevelést, bízván gyermekük megértésében, akiket például legkevésbé hatja meg, ha néhány bacilus a kezén marad a helytelen kézmosás eredményeként. Az engedékeny szülő másik barátja a bűntudat keltése. „Ha anya elkésik a munkahelyről, ki fogják MIATTAD rúgni.” A nevelésben az érzelmi manipuláció kiemelt szerepet kap! Ravasz stratégiákat keres és ürügyeket keres, mert fél határozottan fellépni és (szerinte) megkockáztatni, hogy elveszíti gyermeke szeretetét. Sajnos ezt az érzelmi manipulációt tanulja meg legelőször és legtökéletesebben tőle gyermeke.

 

Az engedékeny szülők gyermekei gyakran sértegetik és korholják szüleiket, mert nem alakult ki bennük a tisztelet szüleik iránt.

 

Az engedékeny szülők közismerten képtelenek betartani a lefekvési időt, így nem alakulnak ki egészséges alvási szokások és ezek a gyerekek folyton kimerültek lesznek. Ehhez hozzájárul a folyamatos hatalmi tusakodás, ami végül nagyon boldogtalan gyermekeket eredményez. Őket diagnosztizálják szorongásos, figyelemhiányos viselkedészavarral vagy kihívóan ellenséges, szembeszegülő magatartással. Holott csak egyetlen baj van velük; túl sok hatalmat kaptak.

 

A szorongás uralja őket, hiszen folyamatosan pánikban vannak attól, hogy olyasmit várnak el tőlük, amire teljességgel képtelenek: a felelős irányításra.

(Forrás: Beth. A Grosshans: Ki az úr a háznál?)

A könyv a Park Kiadó gondozásában jelent meg, mely a Kiadó webáruházában meg is rendelhető.


További cikkek:

  • Kényeztető nevelési módszer
  • Megkövetelő nevelési módszer
  • Távolságtartó nevelési módszer