Ezen szeretetnyelv legáltalánosabb kifejeződései az ölelések és puszik, de ezen kívül rengeteg eszköz áll még rendelkezésünkre: például a birkózás, dögönyözés, kisgyerek esetében dobálás, pörgetés.

Az anyukák ölbe is vehetik gyermekeiket meseolvasáskor. De a megszokott módokon kívül meg is cirógathatjuk gyermekünk hátát, karját, buksiját.

testi_erintes6


Sok szülő számára ez teljesen természetes tevékenység, de vannak akik a csecsemőkoron túl - amikor a szülő a gyermek napi rutinjában tevőlegesen már nem vesz részt, vagyis az öltöztetésben, fürdetésben vagy akár az autóba való beültetéskor - szinte kerüli a fizikai kontaktust. Főleg az apukákra jellemző ez a viselkedés. Szinte kínos számukra megcirógatni kislányukat, kisfiukat. Pedig a babusgatás a szeretet legerőteljesebb kifejezőeszköze!

 

Lehet, hogy gyermekének nem ez a szeretetnyelve, de minden gyermek igényli ezt. Mint ahogyan azt már említettem, csecsemőkorban adottak ezek a lehetőségek, pelenkázás, etetés, altatás, fürdetés kapcsán.


Kisiskolás korban egy kedves ölelés és puszi és máris jól indul a nap! Hatalmas tévhit azonban azt képzelni, hogy a kisfiúk nem igénylik ezt annyira és elkislányosodnak a babusgatástól. TÉVEDÉS! A helyes önértékelés és nemi identitástudat elengedhetetlen eszköze. Éljünk vele!

A testi érintés elsődleges forrása ebben a korban: a játék. Ezért is szeretnek a fiúk focizni és egyéb labdajátékokat játszani. Sőt lökdösődni. Ebben az időszakban kell gyermekeinket felkészíteni a kamaszkorra is!

 

A kamaszkorban ahogy nőnek úgy nő érzelmi tankjuk is, azaz a feltétel nélküli elfogadás iránti igényük. Még ha látszólag zavarja is őket fizikai közeledésünk, mert túl nőiesnek tartják, ne riadjunk vissza. Legyünk tapintatosak! Nem helyes, ha az anya fiát társai jelenlétében öleli meg, mert könnyen zavarba hozhatja, sőt akár társai gúnyolódását is kiválthatja. Halasszuk otthonra az anyai öleléseket. De az apák se feledkezzenek meg „kicsi lányukról”. Szeretgessék meg őket bátran, csak mindig ügyelve a megfelelő helyre és időpontra!

A testi érintés kevésbé direkt formája egy izomláz elmasszírozása vagy akár egy kiadós hátvakarás! :-)

Járjunk gyermekeink előtt jó példával! Merjük kifejezni érzéseinket, mert ebből tanulják meg, hogyan mutassák ki érzelmeiket, ha majd felnőnek!


(Forrás: Gary Capman Gyerekekre hangolva című könyve)


A könyvet ITT vásárolhatja meg.