Ahogyan a felnőtteknek, éppúgy a gyerekeknek is szükségük van kialakított és következetesen tartott napirendre.  Ennek oka abban keresendő, hogy a gyerekek szeretik a kiszámíthatóságot, ha nem éri őket váratlan esemény, ez ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi őket.  Napjaikat előre meghatározott keretek között élik meg, ami biztonságérzetet kel bennük. Ha nincs meg a lefekvés pontos ideje és ötletszerűen kerülnek ágyba, „garantált” a másnapi álmosság és az ebből egyenesen következő nyűgösség, ami mind a gyermeknek mind a szülőknek kellemetlenséget fog okozni.

 

A gyermek fektetése a napirend egyik sarokköve.  A másik fontos mozzanat az étkezések idejének meghatározása. A gyermek vércukorszintjének nem tesz jót sem az étkezések közötti folyamatos nassolás, sem az étkezések között tartott hosszú szünet. A rendszertelen étkezés hangulati hullámzást és bágyadtságot okoz.

 

napirend

 

A megfelelő napirend kialakítása biztosítja, hogy a kicsik szükségletei időben legyenek kielégítve. A nap soron következő mozzanata (evés, fürdés, alvás stb.) nem fogja váratlanul érni, hisz megszokta már, hogy mikor mi fog történni.  Minden bizonnyal sokkal készségesebben fog szüleivel együttműködni.

A napirendtől némely kivételes esetekben el lehet ugyan térni, de ez ne a szülők, pláne ne a gyermek hangulatától függjön.  A gyerekek nagyon okosak, gyorsan rájönnek, hogy elég egy kis hiszti és minden az ő kedvük szerint történik.

 

A fix napirend még egy „ajándékot” tartogat a szülők számára. Ez pedig nem más, mint a saját szabadidejük biztosítása, hisz csúszás esetén természetesen ezt rövidítik meg. Azt az időt, amit pihenésre, beszélgetésre, egyáltalán önmagukra vagy párkapcsolatukra fordíthatnának.  Ebből pedig a szülői fáradtság, sértődöttség és kölcsönös neheztelés alakul ki. A kettesben eltöltött tartalmas idő alapvető feltétele a kiegyensúlyozott családi életnek.

 

Sokan tartanak a fix napirendtől, unalmasnak, merevnek és „taposómalomszerűnek” tartják.  Érdemes azonban kipróbálniuk! Rengeteg kellemetlenségtől, kapkodástól  és idegeskedéstől fogják magukat megkímélni. Érezni fogják, hogy újra úrrá lettek családi életükön és le fognak csillapodni a hullámok.

 

A Szuperdada sorozatban Joe Frost látványosan vette kezébe sok család életét. Napirendet függesztett a hűtőre vagy egyéb más látható helyre, ami egységesen mindenkire kötelező érvényű volt. Ha épp Te nem is vagy ennek a híve vagy kicsit idegenkedsz a gondolattól, hogy szabályok virítsanak a lakásod valamely pontján, az is elegendő, ha házastársaddal megállapodtok és következetesen betartjátok és betartatjátok(!) azokat.

 

Tippek az időbeosztáshoz:

  • Indulj ki a nap sarokpontjaiból a fektetésből! Kezd ezzel! Mikor fárad(nak) el a gyerek(ek) annyira, hogy el tudjanak aludni, de ne legyenek még „túlpörögve”? Vedd számításba a gyerekek napi alvásigényét, ami min. 10-12 órát.
  • Ez után az étkezések időpontjait érdemes kitűzni. Napi ötszöri étkezést biztosíts számukra, ezek között azonban ne legyen nassolás, mert a következő evés időpontjára nem fognak megéhezni.
  • Vedd figyelembe, hogy gyermeked milyen típus!  Van, amelyik tovább szeret pancsolni, a másiknál a reggeli öltözködésnél lépnek fel gondok. Ha ezeket tudod előre (nálad szerintem senki nem tudja jobban, hol vannak a problémás események) ezekre szánj TERVEZETTEN több időt!
  • Biztosíts ezen túl gyermeked számára egy olyan időszakaszt a nap folyamán, amikor CSAK VELE foglalkozol, ne legyen közben mosogatás vagy egyéb háztartási munka. Ebbe természetesen párod is bevonhatod, hisz az ő kapcsolatuk is erősödni fog a tartalmasan együtt töltött idő hatására.
  • Ezen felül pedig legyen külön időtök saját magatokra és egymásra is! Hisz ez mindenkinek jogos igénye, nem igaz?
  • Ne légy azonban túl merev, ami a napirendet illeti. Egy fél órás csúszás, még nem a világ!

 

Azt azonban ne feledd, hogy a Te feladatod lesz a napirend betartatása gyermekeiddel.

 

És még egy tanács: Rágjátok át, tudjanak gyermekeid előre a napirendről.  És minden mozzanat előtt szólj legalább 5 perccel, hogy mi következik, hogy fel tudjanak készülni és be tudják fejezni az épp aktuális tevékenységüket. A hanghordozásod is legyen a lehető legbarátságosabb. Ne használj „vezényszavakat”, gyermekeid nem kiskatonák! Az emelt zajszint, kiborítja a gyerekeket is!

Nyugodt napokat!

 

Forrás: Joe Frost – Szuperdada című könyve (Park Kiadó)