Ha megkérdezünk egy egészséges egóval rendelkező gyereket, hogy ki a legfontosabb ember a világon, természetesen azt válaszolja, hogy ő az, ki más? Ebből következik, hogy a legfontosabb nap az évben az ő születésnapja, amit méltó módon, hatalmas csinnadrattával kell megünnepelni. Azt pedig a mi dolgunk lesz megszervezni, jobb, ha előre beletörődünk.

Tennivalónk bőven lesz, vegyük szépen sorba, nehogy kimaradjon valami!

 

A szülinap időpontjának kijelölése

Egy gyerekzsúr előkészítése legalább egy napot igénybe fog venni, így leginkább a hétvégék jönnek szóba. Lehetőleg szombatra szervezzük, mert akkor vasárnap még ki tudjuk pihenni a fáradalmakat (lesz mit), és másnap a gyereknek is lesz ideje kiélvezni a sok ajándékot. Bármekkora party ördögök is vagyunk, egy gyerekzsúr bizony stresszes dolog. Szórakoztatni kell őket, konfliktusokat elsimítani és sebeket letapaszozni, ezért próbáljunk kipihent állapotban belevágni, és semmiképpen sem akkor, amikor éppen határidős munkánk van, vagy másnap érkeznek a francia barátaink ottalvósra, hatan.

 

Kiket hívjunk meg a szülinapi buliba?

Egyezzünk meg a gyerekkel, hogy milyen típusú bulit szeretne. Egy gyereknek egy évben egy szülinapi buli dukál, úgyhogy ha nagyszülős-unokatesós bulit szeretne, akkor sajnos az ovis/iskolás társait már csak jövőre tudja megvendégelni, mert mindennek van határa. Esetleg a kettőt kombinálja, aminek megvan az az előnye, hogy tényleg csak a legjobb barátait hívja meg a család mellé. A családi buli előnye, hogy a rokonoktól ugyebár sokkal nagyobb ajándékokat fog kapni, a gyerekzsúrral viszont jelentős népszerűség növekedést érhet el a kortárs csoportban. Mindkettő csábító, úgyhogy végső soron egészen jó eséllyel terelgethetjük a gyereket a felé a döntés felé, amelyiket mi szeretnénk. A létszámnál pedig érdemes figyelembe venni a lakás/kert befogadó képességét.

 

gyerekzsur

 

Mi legyen a menü?

Gyerekzsúrra a legegyszerűbb megoldás a legcélravezetőbb: jól be kell vásárolni minőségi chipsekből és süteményekből, valamint gumicukorból és pattogatott kukoricából. Emellett még jó sok üdítőre lesz szükség, és biztos a siker. Saját készítésű gasztronómiai csodákkal nem érdemes előállni, úgyis a boltit választják a gyerekek, ez több év tapasztalata. Ha azonban a családot vendégeljük meg, nincs mese, ki kell tenni magunkért a konyhában. Ügyes tálalással persze ilyenkor is csalhatunk, a porcelán tányéron már nem fog látszani, hogy a chocolate chip cookie-t mi sütöttük-e, vagy Milka, és az avokádókrémre sincs ráírva, hogy bolti-e, vagy mi pürésítettük az imént, de azért a gyanú eloszlatása érdekében legyen valami az asztalon, amiről messziről látszik, hogy házi. Hosszú évek tapasztalata szintén, hogy a házi tortakészítéssel is csak akkor érdemes bíbelődni, ha fel akarunk vágni az anyósunk előtt, mert a gyerekek minimálisan sem értékelik az erőfeszítéseinket. Az ünnepeltnek úgyis a gyertya a lényeg, meg hogy milyen alakot formál (Darth Vader vs. Violetta), azt pedig senki sem tudja jobban csinálni egy profi cukrászdánál.

 

szulinapi dekoracio 

Zene, dekoráció

Ez a kettő alapvetően meg tudja határozni a hangulatot, ami végső soron jó hír, mert ütős zászló girlandokat és lufikat könnyű bárhol elhelyezni, a zene összeválogatását pedig nyugodtan rábízhatjuk valamelyik ismerősünkre, örömmel fogja teljesíteni. És már nyert ügyünk is van, party ON.

 Ha minden kész, innentől kezdve már csak le kell vezényelni a bulit. Okos és előrelátó szülők a gyerekzsúrokat eleve játszóházba szervezik, aminek számtalan előnye van: a takarítástól, pakolástól, mosogatástól például alapból eltekinthetnek. Sőt, a legtöbb ilyen helyen általában profi segítséget is kapnak, akik ügyesen mozgatják-szórakoztatják a gyerekeket. Ráadásul egy játszóházas buli rendkívül menő dolognak is számít.

 

A cikket támogatja: mokaland logo jo