osz2

Az őszi szünet minden anyának kihívást jelent: nagy lehetőséget, hisz gyermeke néhány napra legalább részben megszabadul az iskolai teendőktől, illetve a játék fő terepe ismét az otthon lesz az óvoda helyett, és a mindennapi hajtás közepette végre jut idő meghitt pillanatokra szülő és gyermeke közt, ugyanakkor nehézséget is, hiszen hogyan oldjuk meg a gyermekfelügyeletet? Egy leleményes anya számára azonban nincs lehetetlen…

A közös idő ajándéka

osz5Induljunk ki a jobbik esetből, vagyis hogy az édesanya egyéb teendői, munkája mellett talál szabadidőt a héten, amit gyermekével tölthet. A pszichológusok hangsúlyozzák, hogy a gyermek számára nem az együtt töltött idő hossza, hanem a minősége számít. Már óvodáskorban is meg lehet magyarázni, hogy „az egész hetet nem tudom veled tölteni, de szerdán és pénteken együtt leszünk a délután, és akkor csak a tied vagyok”. Ezzel elismerjük, hogy a gyere jogos igényt formál a mamára: nem azt érzi, hogy idegesen próbáljuk lepattintani, hanem hogy eljön majd az ő ideje. Nem azt tanulja meg, hogy ő nem fontos senkinek, ne adj isten nyűg, hanem azt, hogy minden ember, így az anyja életében is több dolog kap helyet, és ezek közül neki kitüntetett, sőt az egyik legkitüntetettebb szerepe van.

Nem kell a csinnadratta

Természetesen a fenti ígéret akkor éri el a kívánt célt, nevezetesen hogy a gyermek nem csimpaszkodik napi 24 órában a mamára, ha az édesanya valóban betartja az ígéretét, vagyis a gyermek tényleg számíthat erre a közös időre. Szó sincs arról, hogy ilyenkor kötelező drága és frenetikus programot tervezni, ehelyett megteszi bármilyen együtt végzett tevékenység. Ha az anya tud időt szakítani rá, nézzen el a közeli művelődési ház hirdetőfalához, szünidő idején ugyanis mindig hirdetnek gyermekcsalogató családi programokat, mint gyöngyfűzés vagy bábelőadás.

osz

Tartalmas és az évszaknak megfelelő időtöltés például töklámpást faragni. Ha jó a kézügyességünk, együtt megtervezhetünk kreatívabb kivitelt is, és gyermekünk arca áhítattal tükrözi majd vissza a csodát, ahogy a sütőtökből lépésről lépésre kibontakozik a mű. Közben elmesélhetjük a töklámpáskészítés szokásának eredetét, hogy milyen mondák kötődnek hozzá, hogyan terjedt és alakult a halloween hagyománya a világ különböző tájain, míg végül eljutott ide a családi udvarra vagy erkélyre. Szót ejthetünk arról, hogy a halloween a kóbor lelkekkel kapcsolatos régi kelta szokásokból ered, és a termény betakarításának ünnepe is volt, mielőtt beköszöntött a tél hidege és sötétsége. Később a katolikus egyház a mindenszentek ünnepének nevezte ki ezt az időpontot. A töklámpás mondája pedig egy ír korhelyhez, Lámpás Jackhez kapcsolódik, aki azt hitte, kibabrálhat az ördöggel.

Ráirányíthatjuk a figyelmet az idő múlására: amikor évről évre ehhez a ponthoz fordul a naptár, újra és újra kézbe vesszük a sütőtököt, és alakot formázunk belőle. Ez arra emlékeztet minket, hogy ismét bent járunk az őszben, a nappalok egyre jobban fogynak, közel már az év leghosszabb éjszakája – hogy ismét megtett egy kört az idő.

Anyakiegészítők

osz3

Természetesen az együttlét idején kívül a többi napra is találnunk valakit, aki a gyerekre vigyáz. Szerencsére az esetek többségében az édesanya nem azegyedüli személy a gyerek életében, hanem vannak segítői. Az édesanya a főszemély, de a család többi tagja ugyanúgy részese a gyerek életének, mintegy kiegészítve az anyát, és ilyenkor nyugodtan bevethetők. Mindig áldás, ha a nagyszülők a közelben élnek, és át tudják venni a gyerekfelügyelet oroszlánrészét, de pár óra is nagy segítség lehet. A gyermek világról való tudását is gazdagítja a nagyszülőkkel töltött idő, hiszen ők koruknál és élettapasztalatuknál fogva rengeteget tudnak átadni, ráadásul többnyire nyugodtabb életet élnek a szülőknél, így nagy türelemmel teszik azt.

Segítő személy nemcsak nagyszülő, nagynéni, nagybácsi lehet, hanem akár a szülők barátja is, aki gyakran találkozik a gyerekkel, és olyan számára, mint az otthon tartozéka. Sok gyerek örömmel fogadja a változatosságot, amit a kiegészítő személyek hoznak, hiszen mindenki másmilyen egyéniség, és friss áramlatokat csempésznek a mindennapokba.

Lényeges azonban, hogy az anya mindenképp töltsön időt a gyermekével a szünidőben, hiszen a gyermek számára olyan, mintha szabadságon lenne, amikor neki is több ideje van a szeretteire. Ha az őszi szünet hete csak menetrend szerint fel van osztva a segítő személyek közt, a gyermek azt fogja érezni – joggal –, hogy lepasszolják.

A bébiszitter mint lehetőség

osz4Sokat nem tudják „házon belül”, vagyis a családi, esetleg baráti kör segítségével megoldani a szünidő-problémát. A bébiszitter ilyen esetekben jó opció lehet, habár sokan húzódoznak tőle, mondván, idegenre bízni a gyereket? A bébiszitterek szinte minden esetben gyerekimádók, és nem pusztán az anyagi haszonszerzés motiválja őket. Mielőtt bébiszitterre hagynánk a csemeténket, érdemes egy találkozót szervezni hármasban, hogy megvan-e az összhang; szerencsére a tapasztalatok szerint a gyerekek remekül eljátszanak a pesztonkával (is). Az állandóság és biztonságérzés fenntartása érdekében ragaszkodjunk ugyanahhoz a személyhez, ha alkalmanként hívjuk is! A főiskolások, egyetemisták általában remek bébiszitternek bizonyulnak, és az ő időbeosztásuk szerencsére igen rugalmas – arról nem is beszélve, hogy ilyentájt a legtöbb egyetem is tanítási szünetet tart, a hallgatók pedig örülnek, ha adódik egy kis mellékes.

 

Szabó Elvira