Ha jöhetne már a baba, de mégsem jön, az egy idő után hatalmas lelki teherré tud nőni. Ahogy telnek a hónapok és gyűlnek a sikertelen próbálkozások, könnyen egyre frusztráltabbá válnak a nők, megrendül az önbizalmuk, elhalványul a jövőképük (nekem úgysem lesznek vidáman rohangáló unokáim), és végül kialakul a reménytelenség, vagy az összeszorított fogakkal, árkon-bokron át tartó küzdés.

Nehéz ilyenkor támogatóan viselkedni, és nagyon könnyű megbántani valakit, aki minden idegszálával rápörgött a témára. Ha bíztatjuk, az a baj. Ha kérdezgetjük, az. Ha kerüljük a témát, szintén bántó lehet.

 

meddoseg

 

Van azonban valami, amivel biztosan, és mindennél jobban bele tudunk taposni az ilyen problémával küzdők lelkébe, ez pedig ha kimondjuk a szót, „meddő”.

Nem véletlen, hiszen ez olyan végzetesen, már-már ítéletszerűen hangzik. Pedig nem az!  Az orvostudomány azt a párt nevezi meddőnek, akinél egy év alatt, rendszeres nemi élet mellett nem sikerült a terhesség. Vagyis ez korántsem egy időben előremutató, vagy éppen befejezettnek tekinthető dolog, hanem csak a pillanatnyi helyzetet írja le. Hogy egy kissé suta párhuzammal éljünk, olyan, mint az éhes: nem azt jelenti, hogy az illető éhen fog halni, hanem abban a pillanatban elmúlik, amint eszik valamit. A meddőség pedig pontosan addig tart, amíg teherbe esik a nő – és hát ugye ez a cél, amiben hisz is az érintett, különben nem csinálná végig az ezzel járó procedúrát.

Több anyukát is hallottam már vígan csacsogva azt a szófordulatot használni, hogy „amikor még meddő voltam”. Jó, ők könnyen beszélnek, különösen, akinek azóta négy szép gyereke született (ha egy üzlet beindul…!). És hát ne legyenek illúzióink, az orvosok sem fogják megváltoztatni a szóhasználatukat. Nem azért, mert érzéketlenek, hanem mert nekik ez egyszerűen mást jelent, eszükbe sem jut, hogy a meddőség szóval ítéletet mondanának. Helyette sokkal inkább az aktuális helyzetet vázolják csak.

 Ugyanígy, ha barátnőnk nagy levegőt vesz és kimondja: meddő vagyok, inkább ne kérdezzünk vissza lesújtva, hogy ez biztos? Soha többé nem lehet már gyereked? Mert ő ezt egy szóval sem állította, csak annyit mondott, hogy egy éve próbálkoznak, és nem lett terhes. Kristálygömbje viszont nincs, úgyhogy nem tudja megjósolni, hogy lesz-e gyereke, vagy sem. De benne van a pakliban.

Szóval, itt az ideje, hogy átértelmezzük, és elkezdjünk másképp gondolni az m betűs szóra. Kerülni attól még persze lehet, de félni tőle nem érdemes.