Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy a felnőttekhez hasonlóan a legtöbb amerikai (és magyar) gyermek étrendje is túl sok sót tartalmaz, és ez a nátriumfelesleg – különösen a normális testsúlyt meghaladók esetében – ugyanúgy megnövelheti a vérnyomásukat.

A tanulmány szerzője elmondta, hogy a nátriumbevitel összefügg a szisztolés vérnyomással, valamint a prehipertónia és a magas vérnyomás kockázatával az amerikai gyerekek és kamaszok körében, és ez az összefüggés különösen a túlsúlyos és elhízott gyermekekben látható erőteljesen.

A legújabb amerikai étrendi irányelvek napi 2300 milligramm nátrium fogyasztását javasolják, bár valójában az emberek többségének ennél jóval kevesebb is tökéletesen elegendő lenne. Az irányelvek szerint az átlagemberek számára naponta legalább 1500 milligramm nátrium fogyasztása ajánlott. Az amerikaiak többsége azonban ennél sokkal többet fogyaszt, és a magas nátriumbevitel, valamint a túlsúly és az elhízás a magas vérnyomás ismert kockázati tényezői.

 

s

 

Az új kutatás több mint 6200 nyolc és tizennyolc év közötti amerikai gyermek adatait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek átlagosan 3400 milligramm nátriumot fogyasztanak naponta. Kiderült, hogy a magasabb nátriumbevitellel rendelkező gyermekek esetében magasabb volt a prehipertónia és a magas vérnyomás gyakorisága. A legtöbb nátriumot fogyasztó túlsúlyos és elhízott gyermekek a prehipertónia és a magas vérnyomás 3,5-szeres kockázatának voltak kitéve.

A szakértők szerint senkinek sem egészséges hosszú távon túl nagy mennyiségű nátriumot fogyasztani, és a szülőknek azt tanácsolják, figyeljenek oda gyermekeik étrendjének nátriumtartalmára. A lehető legjobban érdemes kerülni a nagy mennyiségű nátriumot tartalmazó feldolgozott élelmiszereket. Minél több friss élelmiszert fogyaszt valaki, annál kevésbé kell számolgatnia a nátriumtartalmat.

Forrás: medipress