Ha Önnek is kamaszgyermeke(i) vannak, a következő cikksorozat Önnek szól és remélhetőleg sok kimondott vagy kimondatlan kérdéseire is választ adhat. Engem mindenesetre, mint egy 12 éves kislány anyukáját nagyon foglalkoztat.

Hangulatingadozás

Az egyik, kialakulóban lévő és hát nem épp legkellemesebb tulajdonsága szeretett gyermekeinek, a hangulatingadozás. Az egyik percben még harmonikus beszélgetés vagy éppen kacarászás a nappaliban, a következő percben ajtó becsap, szobába elvonulás.. Látszólag teljesen oktalanul. Mi pedig ülünk és nézünk bambán egymásra. Másik verzió, mikor a szitu már készen van és arra érkezünk haza, hogy beköszöntött a világvége. Nincs mit hozzátenni vagy elvenni belőle. Meg kell élni!

Ambivalens kapcsolat a világgal

Dr. John Townsend Kamaszhatárok című könyve ad megnyugtatást a kimerült szülők részére. Townsend szerint a hangulat, amely az egész személyiséget érintő érzelmi állapot, lehet pozitív vagy negatív, jellemezheti feldobottság vagy lehangoltság. Az emberek többsége egyik hangulatból a másikba esik, de egészséges felnőttek rendelkeznek olyan belső stabilizáló erővel, amely helyreállítja a lelki egyensúlyt – ilyen az önmegnyugtatás képessége, a dolgok tágabb perspektívába helyezése, de ilyen a problémamegoldó képesség és a remény.

Azt ne is várjuk hogy gyermekeink rendelkezzenek ezen tulajdonságokkal. Arról nem beszélve, hogy rendkívül ambivalens kapcsolatban állnak a világgal. Szabadságra vágynak, miközben még vastagon függő viszonyban vannak. Zavartnak és bizonytalannak érzik magukat és gyakran nem tudnak úrrá lenni hangulataikon.

Nem manipulálnak!

Az nyugtasson meg minket, hogy a tizenévesek otthon rosszabb hangulatban vannak, mint az iskolában vagy barátaik körében, különösen olyankor, ha épp negatív időszakukat élik. Emiatt sok szülőben merül fel, hogy nem manipuláció áldozata lett-e. Ne aggódjunk! Townsend szerint ennek csak az az oka, hogy velünk, a szülőkkel gyermekünk nagyobb biztonságban érzi magát, mint házon kívül. Otthon tud igazán önmaga lenni. Ezért engedi meg magának, hogy kis lelkének éretlenebb oldalát is megmutassa és megélje.

Legyünk megértőek!

A mi feladatunk, hogy segítsünk érlelni és kialakítani benne azokat a készségeket, amelyekre hangulata stabilizáláshoz szüksége van. A korábban említett önmegnyugtatás képességét, a dolgok tágabb perspektívába helyezését, a problémamegoldó képességet és a remény képességét. Ennek egy módja van, láttassuk vele, hogy szeretjük és elfogadjuk őt akkor is, ha éppen legrosszabb arcát mutatja. Bár ez nem kérdés, csak a szülő is esendő, adott esetben türelmetlen. Ez pedig a mi próbatételünk! ;-)

kamaszlany hangualtingadozasok

A probléma kezelése - Hogyan segítsünk?

Vegyünk részt a tinédzser érzéseiben és legyünk együttérzők. Nekünk, felnőtteknek az a dolgunk, hogy meghallgassuk a heves érzelmeivel birkózó tizenévest, együtt érezzünk vele, és visszajelzést adjunk az érzéseiről, hogy jobban megértse azokat, és kevésbé szélsőséges módon bánjon majd velük. Segítsünk, hogy megélje érzéseit! Ne akarjuk megváltoztatni, amit érez, és ne mondjuk, hogy nem kellene így éreznie magát.

Tisztázás

A tisztázás segíthet a tizenévesnek abban, hogy reálisabban és megfelelő rálátással tekintsen helyzetére. A probléma alapos átbeszélése, más megvilágításba helyezése, talán segíthet nem annyira drasztikusan látni az adott szituációt, problémát. Ez biztonságérzetet ad neki. Segít őt visszavezetni a valóságba.

Biztosítsuk a rendezettséget

A változékony hangulatú tizenévesnek rendezett, strukturált környezetre van szüksége. Belső világuk rendezetlen, enyhén kaotikus, így legalább a külső világ rendezettségét biztosítsuk számára. A szüleiket, családjukat, otthonukat érezzék stabilnak és biztonságosnak. Azt mondanunk sem kell, hogy változó kedélyállapotú gyermekünket véletlenül se terheljük saját hangulatingadozásainkkal. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk be ígéreteinket, idő, napi tevékenységek és étkezések tekintetében legyünk következetesek és megbízhatóak.

Azonban tartsuk magunkat a kijelölt határokhoz és következményekhez. Ne engedjük meg neki a tiszteletlenséget vagy az agressziót. A változékony hangulatú tinédzsereknek sok szeretetre és megerősítésre van szükségük, de nem engedhetik meg maguknak, hogy felborítsák mások életét.