Az életünkben gyakran adódnak váratlan helyzetek, amelyeket többségünk nehezen visel. A gyermekek lelke sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb, ezért az ő esetükben mélyebb sebeket ejthetnek az olyan szituációk, amikor valamit gondolnak, remélnek, és az utolsó pillanatban kiderül, hogy mégsem úgy lesz.

Természetesen nem a spontaneitás varázsa ellen szól ez a cikk, hanem a gyermeket negatívan érintő változások témakörét érinti.

 

kamilla2

 

Legtöbbször a szülő jót akar, mégis rosszat tehet a „még nem mondtuk el neki” állásponttal. A gyermekek nagyon fejlett intuícióval rendelkeznek, és elsőrangú megfigyelők, gyakran érzik ilyenkor, hogy valami nincs rendben, csak esetleg még nem tudják, hogy mi az.

 

Az ígéretek betartása és a következetesség rendkívül fontos a nevelésben és a gyermek bizalmának szempontjából. Különösen fontos felkészíteni őt betegség, kórházba kerülés, költözés, óvoda- illetve iskolaváltás esetén. Az őszinteséget értékelik a gyermekek, biztonságot és stabil kereteket, megnyugvást kapnak általa.

 

Írta: Csizmadia Dóra Dalma