Nehezen vehető fel a chips elleni verseny a szülők számára például egy brokkolival. Már csak azért sem, mert a brokkolit nem reklámozzák kreatívan a tévében, nem úgy, mint a chipseket. De mégis mit tehet a szülő? Az amerikai First Lady úgy tűnik, megtalálta a választ.

obama_konyhakert_gyerekekkel


Már az amerikai First Lady, Michelle Obama is lelkes támogatója a "Teaching Gardens" (Tanuljunk a konyhakertből) nevű programnak, amelynek célja megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel az egészséges ételeket. A First Lady még 2009-ben kezdeményezte Kelly Meyer ötlete alapján, hogy a Fehér Házban is legyen egy konyhakert, ahova meghívják az iskoláskorú gyerekeket kertészkedni. "Sokszor, amikor saját zöldségeinket és gyümölcseinket termesztjük, azok valóban finomak lesznek. Bízzanak bennem....Sokkal jobb ízük van, mint amiket a boltban kaphatunk" - magyarázta Michelle Obama. "A gyerekeimnél is bevált. Nem voltak nagy zöldségrajongók, de amióta ők is segítenek a kertben, sokkal izgatottabbak, hogy megkóstolhassák azokat."

Kelly Meyer saját iskolájában próbálta ki először az ötletét, amikor az elhízási járványt látva úgy érezte, tennie kellene valamit. Úgy gondolta, hogy a konyhakert ötletével a gyerekeket közelebb hozhatja a környezethez, amivel megérthetik, hogy miért fontos az egészséges táplálkozás. "Ez egy egyszerű ötlet: Mutassuk meg a gyerekeknek hogyan lesz a földbe helyezett magból a nap hatására tápláló és fenntartható élelmiszer. Amikor e gyerekek is részt vesznek a termesztésben, sokkal inkább hajlandóbbak megkóstolni az ételeket, mert a folyamat részesei voltak" - tette hozzá Meyer.

A programot Kaliforniában indították el, majd gyorsan népszerű lett más iskolákban is, és ma már része az Amerikai Szív Szövetség a gyermekek elhízását megelőző kampányának is.

A kert mérete az iskola lehetőségeitől is függ, például attól, hogy hol van rá hely, valamint hogy hány tanár tud segíteni. A gyerekek sárgarépát, paradicsomot, salátát, uborkát, kelkáposztát és gyümölcsöket is termeszthetnek. "Nem fog minden megváltozni egyik pillanatról a másikra, de a kertek segíthetik a gyerekek kapcsolatát az egészséges ételekkel" - tette hozzá Meyer.

Forrás: medipress