A kisbabák humorérzékének a fejlődését nagyban meghatározhatja a szülők vicces helyzetekre adott reakciója - derült ki egy kutatásból.

A hathónapos babák már fokozottan figyelik szüleik reakcióit, hogy lássák, valami vicces-e. Ez a kutatók szerint segíthet a kicsik humorérzékének kifejlődésében. A kutatók hat hónap és egy év közötti babákat figyeltek meg saját otthonaikban. A kicsik először szüleiket figyelték, hogyan reagálnak két különböző eseményre, amely során a kutatók egy képeskönyvből meséltek, majd egy piros hablabdát is megmutattak nekik.

Ezután abszurd helyzetet teremtettek a szakemberek: a kutatók először az anyák fejére tették és pattogtatták a nyitott képeskönyvet, miközben ők azt mondták, hogy "Zupp Zupp" Ezután a kutatók a piros labdát az orrukra húzták, miközben azt mondták, hogy "Bip Bip".

A szülőket ezalatt arra kérték, hogy vagy nevessenek vagy vágjanak kifejezéstelen arcot. A hathónapos babák tovább nézték az abszurd eseményt, mint a normálisat, de a reakciójuk nem függött a szüleikétől, ugyanakkor nagyon figyelték a szüleiket, amikor nevettek. Az egyéves kicsik azonban akkor is nevettek, ha a szüleik rezzenéstelen arccal nézték az eseményeket.

 

mosoly

 

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kisbabák hathónaposan már figyelik a szüleik reakcióját, ami befolyásolhatja humorérzékük fejlődését. "Az egyéves kicsik azonban már úgy tűnik, hogy elég élettapasztalattal rendelkeznek, hogy maguk is el tuják dönteni, mi vicces, és mi nem" - fűzte hozzá a kutató.

Forrás:medipress