A legkézenfekvőbb az lenne, ha a babák már születésüktől fogva szobatiszták lennének, nem? (kissé utópisztikus a gondolat, ám addig is fő a TÜRELEM!) Miért nem érdemes siettetni a bilire szoktatást? Lássuk!


Sok családban fokozott jelentőséget tulajdonítanak a kisgyermek WC-re szoktatásának, holott ez egy természetes folyamat. A szülők azonban hatalmas hibákat képesek elkövetni ezzel kapcsolatban.

Az evéssel ellentétben (ahol a gyerek hatalmát az étel elutasításával bizonyítja) itt a visszatartás jelenti az ellenszegülést. Hasonlóan az alváshoz, az ürítés lélektani hátterét is a függetlenedés, önállósulás és szeparáció dinamikája határozza meg.

 

Három gyakori szülői hiba:

  • Túlzott ellenőrzés és erőltetés
  • Túlzott figyelem és túl nagy arányú személyes részvétel
  • Túlméretezett szorongás és alkalmazkodás a gyerekhez

 bilire_szoktatas

 

Mindenből túl sok van! Annál kevesebb van viszont a józan megfontolásból, holott egy teljesen közönséges, mindennapi jelenségről van szó! Bár az óvodák részéről van egy enyhe nyomás, miszerint szeretnék, ha óvoda kezdésre minden gyerek szobatiszta lenne, ezért érthető, ha ez frusztrálja a szülőket. A szülők így sokszor túllihegik a témát!

 

Mit tegyünk hát a WC-re szoktatás érdekében?

Mindenképpen kevesebbet, mint eddig!

  1. Erősítsük gyermekünk testtudatát! (a nemi szerveket sem kifelejtve)
  2. Gyermekkel 2 éves kora táján ismertessük meg a bilit. De ne akarjunk hozzá mindenáron kedvet csinálni! (A szobatisztaság 3 éves kora körül fog bekövetezni!)

Mikor áll készen a gyerek a szobatisztaságra?

  1. Ha felismeri testének jelzéseit, azaz tudja mikor kell pisilnie vagy kakilnia.
  2. Ha lépes záróizmaival szabályozni az ürítést, azaz várni, amíg vécére nem ülhet.
  3. Ha saját belső motivációjának hatására képes abbahagyni, amit csinál, annak érdekében, hogy el tudjon menni vécére.

 

bili

Egy tény: Kb. fél-egy évnek kell eltelnie azután, hogy a gyerek nem pisil be, és önállóan használja a vécét, mire éjszaka is képes lesz a szobatisztaságra. Négy-négy és fél éves kora körül alussza át az éjszakát bepisilés nélkül. A kettő közötti időszakban lefekvés előtt adjunk rá pelenkát. Amikor egy-két héten át száraz marad a pelenka, ne használjuk többet.

 

Ne nyugtalankodjunk tehát!

 

Az átszoktatás időszakában elkerülhetetlen, hogy gyermekünk néhányszor bepisiljen és megtapasztalja a nedves nadrág kellemetlen érzését, ami a további játékot is akadályozza. Ezt a tapasztalatot gyermekünk helyett nem szerezhetjük meg! „Hagyjunk a dolgoknak néha szabad folyást!”

(Forrás: Beth. A Grosshans: Ki az úr a háznál?)

 

A könyv a Park Kiadó gondozásában jelent meg, melyet a Kiadó webáruházában meg is rendelheti.